”Du får vara märg!”

Written by admin On the 0 Comments
"Vad finns längst inne i stammen?" "Märgen", svarar någon tveksamt. "Bra, du får vara märg. Kom och ställ dig här! Vad kommer sen?" "Kärnveden", svarar någon annan. "Utmärkt, vad är speciellt med den?"

När Skogen i Skolans personal från hela landet samlas kan de redan svaren. För skolbarn får man istället berätta, om klassen inte har gått igenom trädets uppbyggnad i förväg. Det förklarar Daniel Thorell. Kärnveden och hennes kompisar får ställa sig runt märgen och så småningom växer hela stammen fram.
På riksmötet för Skogen i Skolan har skogs- och skolfolk samlats från landets tio regioner för att få idéer av varandra. När de kommer hem ska de använda dem i sitt arbete med att sprida kunskap om skogen och dess möjligheter i skolorna.
Sedan 40 år har Skogen i Skolan varit ett samarbete mellan skogssektorn och skolvärlden. Skogsanställda runt om i landet står till skolornas tjänst för att sprida utomhuspedagogiken.
Lekar är ett bra sätt att lära känna skogen och träden. När barnen vet vad ett träd består av kan man resonera om vad trädet kan användas till, berättar Daniel Thorell som är Skogen i Skolans regionsamordnare i Västra Götaland.
År 2011 infördes en ny läroplan i grundskolan och ett nytt betygsystem. Många av Skogen i Skolans ambassadörer kan vittna om att skolorna har fått mycket att göra för att anpassa sig till de nya kraven.

Åsa Godeau är verksamhetsledare för Skogen i Skolans nationella kansli. Med en bakgrund som rektor ser hon ändå bara möjligheter, trots omställningen.
–Skogen ger fantastiska möjligheter att uppfylla målen i kursplanerna. Och det gäller inte bara i naturvetenskapliga ämnen, som att räkna ut volymen på ett träd, utan lika mycket idrott och hälsa, bild och samhälls-vetenskapliga ämnen. Och språk!
Det är särskilt viktigt för att få ut fler högstadieklasser i skogen. På låg- och mellanstadiet kan klassläraren genomföra en halvdag ute på eget initiativ. På högstadiet däremot måste flera lärare samverka – det blir bara av om utelektionen verkligen bidrar till att    eleverna når målen som ligger till grund för deras betyg.
Åsa Godeau visar de första utkasten på övningar för skolskogen som håller på att bli klara. Där beskrivs övningen med klassen men det finns också en lista där lärarna kan bocka av vilka förmågor som tränats, och hur. För den nya skolan är inte samma kunskapsskola som dagens vuxna har gått i. Nu är honnörsorden förstå, reflektera, analysera, kommunicera, värdera.
–Om dagens skola och betygsystem ska sammanfattas i ett ord får det bli reflektion, säger Åsa Godeau.

Ute i skogen finns alla möjligheter att föra resonemang om miljön, samhället och människan. Om dagens unga använder skogen som exempel på hur vi ska skapa ett uthålligt samhälle så kommer de i framtiden också ha förståelse för skogens möjligheter och värden, både för samhället i stort och för eleverna  själva som framtida arbetsplats.

SKOGEN 10/2013

 

Uppdaterad:

Nyhetsarkiv

  Annons
 • Skogspartner lanserar flygburen laserdata för skogsbruksplaner

  Skogspartner först ut med hybridplaner

  Kategorier: Skog
  Flygburen laserdata används traditionellt i förtolkning och ger stöd i fält när man sedan gör mätningar. Den stora, och tidskrävande, delen av skogsbruksplaneringen är mätningar i fält där 10000 hektar normalt kan ta upp till ett år att kartlägga. Men ny laserdata i kombination med Skogsanalysen ger nya möjligheter och nu lanserar Skogspartner sitt nya digitaliserade sätt att göra Skogsbruksplaner under namnet hybridplan. / Skogspartner
 • Föreläsarna på jubileet och specialisterna i Frågelådans expertpanel fick ett glasunderlägg i björk med jubileumslogotypen på.

  Jubileet visade på SkogsSveriges viktiga betydelse för dig, mig och skogssektorn

  Kategorier: Skog
  Kunde du inte ta del av det digitala jubileet får du möjligheten här! Temat för jubileet var utbildning och rekrytering med förändrade skogliga utbildningar och skoglig forskning. En Jägmästare och en Skogsmästare berättade om utbildningen, sina yrken och hur de arbetar för SkogsSverige. Se filmen från evenemanget och läs igenom presentationerna.
 • Publishingpriset 2020 gick till filmen "Aspen producerad av Bitzer, Skogforsk och SLU

  Filmen ”Aspen” tog hem det prestigefyllda Publishingpriset 2020

  Kategorier: Skog
  Skogsfilmen omnämns särskilt för sin nyskapande interaktivitet och har producerats av Bitzer Productions AB tillsammans med Skogforsk och SLU.
 • Årets stora trender är självplock och rödgran!

  Kategorier: Julgranar
  Danske Banks skogsexpert Johan Freij spår kraftig försäljningsökning av äkta julgranar. / Danske Bank
 • Michael Lagerkvist, skogsmästare och vd Cambium, samt föreläsare på SkogsSveriges 25-årsjubileum

  Michael Lagerkvist: SkogsSveriges stora betydelse för dig, mig och skogssektorn

  Kategorier: Skog
  På SkogsSveriges digitala 25-årsjubileum berättade Michael Lagerkvist om de intervjuer han gjort med skogstjänstemän, skogsägare, lärare och elever. - Det var och är mycket bra för skogsbranschen att ha en neutral plattform som sprider skoglig kunskap och information. Jag ser en stark fortsatt utveckling av webbplatsen med mer fakta om nya produkter och att visa på skogens viktiga roll i klimatfrågan. SkogsSverige har en unik position att sprida kunskapen om detta.
 • SkogsSverige firade 25-årsjubileum den 5/11 2020

  SkogsSverige firade 25 år: "Får viktig branschroll även kommande år"

  Kategorier: Forskning & utbildning
  SkogsSverige på internet 25-årsjubilerade med ett seminarium på förmiddagen idag på KSLA, Stockholm. Ett 70-tal deltagare följde seminariet digitalt. Bengt Ek, Föreningen Skogens generalsekreterare, framhöll i avslutningen att SkogsSverige spelar en viktig roll för branschen som faktabank, nyhetsförmedlare och kunskapskälla. "Och det är min övertygelse att den betydelsen kommer att bestå även kommande år", sa han. Seminariets två tyngdpunkter låg på skogsforskningens möjligheter och utmaningar samt på rekrytering. Den filmade versionen och presentationer kommer i närtid att finnas tillgängligt på SkogsSveriges webbplats.
 • Skogs- och träbranschen suddar ut gränsen mellan Sverige och Norge

  Kategorier: Trä och träindustrin - världens sjätte största producent
  Nu släpps två nya rapporter där företag inom skogs-, trä- och byggbranschen i gränsregionen mellan Oslo och Göteborg intervjuats. Där framkommer att efterfrågan på trä ökar och att klimatfrågan och rekryteringsbehoven ses som utmaningar som lockar fram nya innovativa lösningar. / Fyrbodal
 • Nu är det premiär för säsong 2 av ”SCAs ingenjörspodd"

  Kategorier: Forskning & utbildning
  Vi inleder med att titta närmare på området innovation och har bjudit in SCAs innovationschef Magnus Viström. Han gästar poddstudion som i avsnitt 1 leds av värdarna Sara Starrsjö, Therese Nylander och Hilma Bolin. / SCA
 • Jägmästarnas Förening tillsammans med Skogshögskolans studentkår arrangerar en livesänd konsert

  Kategorier: Forskning & utbildning
  För att liva upp i novembermörkret bjuder Jägmästarnas Förening tillsammans med Skogshögskolans studentkår in till en livesänd lansering av den 12:e upplagan av Skogisvisor från Skogis Kårhus i Umeå. Livesändningen sker den 6 november kl 18 till 19 via Jägmästarnas Förenings Youtubekanal. Tillsammans uppmärksammar vi den fantastiska kulturskatt och skogshistoria som utgörs av Skogis visor och sånger.
 • Fredrik Lundberg, Louise Lindh och Lars Martinson, fd koncernchef i Martinsons, lyssnar på Robert Andersson, produktionschef för Sara Kulturhus. Fotograf: Patrick Degerman

  Ägarbesök hos Martinsons

  Kategorier: Trä och träindustrin - världens sjätte största producent
  Holmens styrelseordförande och huvudägare Fredrik Lundberg, och hans dotter, Louise Lindh, ledamot i Holmens styrelse, besökte på måndagen Martinsons anläggningar i Kroksjön och Bygdsiljum. / Holmen
 • Skogsträff om skogsägande 11 november 2020

  Kategorier: Jämlikhet och jämställdhet
  I år är det 5 år sedan skogsträff för kvinnor anordnades för första gången. Detta vill vi uppmärksamma genom att bjuda in till en digital träff för alla skogsintresserade från hela Sverige – oavsett kön. Varmt välkommen till en digital skogsträff för att lyssna, diskutera och reflektera över skogsägande i stort och smått. /
 • I SKOGEN VID MASKINEN: Olika typer av mark kräver olika typer av gallring. Här är det mest tall som växer och de som är rakast och finast lämnas för tillväxt. Fotograf Malin Grönborg

  Vera Wiippa – nästa generations skogsmaskinsförare

  Kategorier: Skog
  I snitt har de ungefär sju mil att köra ut till jobbet i skogen. Där väntar arbetslagets maskiner och träd som ska gallras. Veteranerna Anders Persson och Thomas Johansson har i höst med sig en ny arbetskamrat – Vera Wiippa – nästa generations skogsmaskinsförare. / Sveaskog