Den perfekta granen

Written by admin On the 0 Comments
För många är det den svåraste stunden på hela året. Att välja ut den perfekta julgranen, som sedan döljs av ljusslingor och glitter i vardagsrummet.

På Stocksätter utanför Linköping har Per Ingmanson precis börjat arbetet med det bästa han vet, att hugga och leverera granar till kunder i Linköping.

Intresset för granar väcktes redan för trettio år sedan när han satte sina första 50 plantor på föräldrarnas fastighet utanför Linköping. I dag levererar han massor av julgranar från egen gård.

Mer arbete med granen

- Jag har arbetat på Skogsvårdsstyrelsen, där skogsvård var en av huvuduppgifterna. Därför vet jag hur man sköter granplanteringar. Klimatförändringar, med längre och varmare höstar och tidigare vårar, har dock gjort jobbet mer arbetskrävande, anser Per Ingmanson.

I det varmare klimatet tenderar granarna att växa snabbare. Det är inte ovanligt att toppskotten blir 60-70 centimeter höga, mot normalt 30-35 cm. Dessutom växer granen på bredden när sidoskotten brer ut sig.

Nästan alla julgranar måste klippas för att inte tappa formen. Formklippning sker på vintern, från oktober till april när träden är i vila. Det här arbetet görs under andra året efter plantering. Annars kan granen bli lika bred som den är lång.

- Ett extremt Kalle Anka-träd vill säkert ingen ha hemma i vardagsrummet, säger Per Ingmanson.

Kungsgranen växer

Den klassiska granen, rödgranen, är fortfarande populärast, men kungsgranen tar marknadsandelar. Den är minst dubbelt så dyr som den vanliga granen, och säljer bra bland annat därför att den inte barrar.

- Efterfrågan på framför allt kungsgranar är större än tillgången, och därför kommer priserna säkert att gå upp med 15 till 20 procent. En nackdel med kungsgranen är dock att den inte doftar, säger Per Ingmanson, som inte själv odlar ÓfingranenÓ utan hämtar hem den från Skåne.

Han gissar att den vanliga granen kommer att kosta omkring 180 kronor, och kungsgranen går på drygt 400 kronor.

Svårt att välja

- Jag tror inte att högre priser kommer att ha någon dämpande effekt på julgransförsäljningen. Vi är inne i en högkonjunktur, och vill folk ha den tätare kungsgranen så köper man en.

Per Ingmansson anser att den effektivaste grankunden är en man mellan 25 och 50 år. Han väljer i regel en gran på fem minuter. Men det finns folk som har svårt att bestämma sig.

- För många är det den svåraste stunden på hela året. Man får beslutsvånda och ångest, ja man går runt och tar upp den ena granen efter den andra, och kan inte bestämma vilken gran man ska ha. Det verkar som det är lättare att köpa hus och bil än en gran som ändå ska slängas efter tre-fyra veckor.

Se Länk till Corren.
Uppdaterad:

Nyhetsarkiv

 • Axel Ljudén oc Albin Nyström är jägmästarstudenter och har tillsammaans med två till skapat Barkborrekollen

  Jägmästare skapade Barkborrekollen som ger skogsägare koll

  Kategorier: Forskning & utbildning
  - Vi är ett gäng Jägmästare, två som fortfarande pluggar, en färdig och två programmerare. Vi är tekniskt orienterade och tycker det är mycket intressant hur olika tekniska lösningar kan användas för att öka förståelsen för och tillgängligheten till skogen. Vi startade Ecotype AB – för cirka ett år sen med målet att få ut fler i skogen och öka kunskapen kring den.
 • Jägmästarstudenter som säljer Skogis-granar i Stockholm 2020.

  Träffa en jägmästarstudent och köp en Skogis gran!

  Kategorier: Forskning & utbildning, Julgranar
  Varje år åker ett gäng jägmästarstudenter som studerar tredje året vid Sveriges Lantbruksuniversitet till Stockholm för att sälja julgranar. I år blir det alltså 57:e året som jägmästarstudenter säljer julgranar samt levererar julgranar till hovet. Fram till den 22/12 pågår försäljningen!
 • Tobias Barrstrand och Jonathan Andersson har startat företaget Skogspartner

  Skogsmästare och jägmästare förser branschen med innovativa hybridplaner

  Kategorier: Forskning & utbildning, Skog
  Tobias Barrstrand har startat företaget Skogspartner som förser skogsägare med ”hybridplaner baserad på laserburen skogsdata och simuleringar i Skogsanalysen” där han samarbetar med Jonathan Andersson. / SkogsSverige
 • Avsnitt 2 ur säsong 2 av ”SCAs ingenjörspodd"

  Kategorier: Forskning & utbildning
  Dags för avsnitt två av ”SCAs ingenjörspodd”. Våra poddvärdar Therese, Ludvig och Linnea får besök av Robin Ferm, en student på Chalmers som i somras fick det spännande uppdraget att sommarjobba som chef på SCA. Att sommarjobba har alla poddvärdarna erfarenhet av, men inte i rollen som chef! / SCA
 • Skogspartner lanserar flygburen laserdata för skogsbruksplaner

  Skogspartner först ut med hybridplaner

  Kategorier: Skog
  Flygburen laserdata används traditionellt i förtolkning och ger stöd i fält när man sedan gör mätningar. Den stora, och tidskrävande, delen av skogsbruksplaneringen är mätningar i fält där 10000 hektar normalt kan ta upp till ett år att kartlägga. Men ny laserdata i kombination med Skogsanalysen ger nya möjligheter och nu lanserar Skogspartner sitt nya digitaliserade sätt att göra Skogsbruksplaner under namnet hybridplan. / Skogspartner
 • Föreläsarna på jubileet och specialisterna i Frågelådans expertpanel fick ett glasunderlägg i björk med jubileumslogotypen på.

  Jubileet visade på SkogsSveriges viktiga betydelse för dig, mig och skogssektorn

  Kategorier: Skog
  Kunde du inte ta del av det digitala jubileet får du möjligheten här! Temat för jubileet var utbildning och rekrytering med förändrade skogliga utbildningar och skoglig forskning. En Jägmästare och en Skogsmästare berättade om utbildningen, sina yrken och hur de arbetar för SkogsSverige. Se filmen från evenemanget och läs igenom presentationerna.
 • Publishingpriset 2020 gick till filmen "Aspen producerad av Bitzer, Skogforsk och SLU

  Filmen ”Aspen” tog hem det prestigefyllda Publishingpriset 2020

  Kategorier: Skog
  Skogsfilmen omnämns särskilt för sin nyskapande interaktivitet och har producerats av Bitzer Productions AB tillsammans med Skogforsk och SLU.
 • Årets stora trender är självplock och rödgran!

  Kategorier: Julgranar
  Danske Banks skogsexpert Johan Freij spår kraftig försäljningsökning av äkta julgranar. / Danske Bank
 • Michael Lagerkvist, skogsmästare och vd Cambium, samt föreläsare på SkogsSveriges 25-årsjubileum

  Michael Lagerkvist: SkogsSveriges stora betydelse för dig, mig och skogssektorn

  Kategorier: Skog
  På SkogsSveriges digitala 25-årsjubileum berättade Michael Lagerkvist om de intervjuer han gjort med skogstjänstemän, skogsägare, lärare och elever. - Det var och är mycket bra för skogsbranschen att ha en neutral plattform som sprider skoglig kunskap och information. Jag ser en stark fortsatt utveckling av webbplatsen med mer fakta om nya produkter och att visa på skogens viktiga roll i klimatfrågan. SkogsSverige har en unik position att sprida kunskapen om detta.
 • SkogsSverige firade 25-årsjubileum den 5/11 2020

  SkogsSverige firade 25 år: "Får viktig branschroll även kommande år"

  Kategorier: Forskning & utbildning
  SkogsSverige på internet 25-årsjubilerade med ett seminarium på förmiddagen idag på KSLA, Stockholm. Ett 70-tal deltagare följde seminariet digitalt. Bengt Ek, Föreningen Skogens generalsekreterare, framhöll i avslutningen att SkogsSverige spelar en viktig roll för branschen som faktabank, nyhetsförmedlare och kunskapskälla. "Och det är min övertygelse att den betydelsen kommer att bestå även kommande år", sa han. Seminariets två tyngdpunkter låg på skogsforskningens möjligheter och utmaningar samt på rekrytering. Den filmade versionen och presentationer kommer i närtid att finnas tillgängligt på SkogsSveriges webbplats.
 • Skogs- och träbranschen suddar ut gränsen mellan Sverige och Norge

  Kategorier: Trä och träindustrin - världens sjätte största producent
  Nu släpps två nya rapporter där företag inom skogs-, trä- och byggbranschen i gränsregionen mellan Oslo och Göteborg intervjuats. Där framkommer att efterfrågan på trä ökar och att klimatfrågan och rekryteringsbehoven ses som utmaningar som lockar fram nya innovativa lösningar. / Fyrbodal
 • Nu är det premiär för säsong 2 av ”SCAs ingenjörspodd"

  Kategorier: Forskning & utbildning
  Vi inleder med att titta närmare på området innovation och har bjudit in SCAs innovationschef Magnus Viström. Han gästar poddstudion som i avsnitt 1 leds av värdarna Sara Starrsjö, Therese Nylander och Hilma Bolin. / SCA