Bioekonomi för skogssektorn på Skogsnäringsveckan 2015

15 april 2015 Med bioekonomi avses en ekonomi som utnyttjar förnybara naturresurser för att skapa näring, energi, produkter och tjänster. Detta tema var i fokus på invigningsdagen den 14 april. Skogens gröna guld växer mellan städerna och landsbygdsföretagen förser de växande storstäderna med trähus. Politikerna satsar på ett innovationsråd och på samverkansprojekt samt forskning. Sverige är Nordens största forskningsproducent och publicerar 42% av Nordens vetenskapliga artiklar. - Ni lever i ett välsignat land, med all värdefull skog som Sverige har, menade Theodor Kallifatides. Per Schlingmann sa att vi skulle tro på GUD, dvs Globalisering, Urbanisering och Digitalisering. H.K.H Prins Carl Philip förrättade utdelningen av Föreningen Skogens utmärkelser. Läs mer om invigningsdagens förmiddag.

Bioekonomi för skogssektorn på Skogsnäringsveckan 2015

Vd Bengt Ek, Föreningen Skogen och vd Carina Håkansson, SkogsindustriernaCarina Håkansson, vd, Skogsindustrierna och Bengt Ek, vd, Föreningen Skogen inledde dagen tillsammans med moderator Lydia Capolicchio.

– Bioekonomi innebär att producera fossilfritt. Det har blivit populärt med trähus som i Wien som är 24 våningar och 83 meter högt. Nio av tio villaägare bor i småhus av trä. Det gröna guldet finns mellan städerna som när landsbygdsföretag utvidgar sin verksamhet och förser de växande storstäderna med husmoduler, sa Carina Håkansson.

Räcker skogen till?
– Skogen växer mer än den avverkas. Kerstin Hemström, Linnéuniversitetet, disputerade om intensivodling igår och många är skeptiska till detta. Vi behöver få fram förnybara råvaror, odla mer skog och odla för rekreation. En trend går mot skonsammare skogsmaskiner som förorsakar färre körskador, sa Bengt Ek.

Mikael Damberg, närings- och innovationsminister– Statsministern leder det nyinrättade Innovationsrådet vars uppgift är att utveckla Sverige som innovationsnation och stärka Sveriges konkurrenskraft.
SLU och SCA driver samarbetsprojektet med drönare som ska effektivisera avverkning. Vi ska utveckla skogsbruket långsiktigt och hållbart. Nästa steg är att använda råvaran på nya sätt och vi går in i en omställning till en biobaserad ekonomi. Redan nu finns smarta läkemedelsförpackningar som meddelar läkaren om patienten har tagit sin medicin.
Sven-Erik Bucht leder det nationella skogsprogrammet där vi har ett långsiktigt perspektiv för att ställa om till ett hållbart samhälle och där är skogen en nyckelaktör.
Ni jobbar i en framtidsbransch, sa Mikael Damberg, närings- och innovationsminister i Regeringen.

Per Schlingmann, rådgivare och föreläsarePer Schlingmann, berättade om Urban Express, urbana lagar som gäller i den nya världen som tas över av kvinnor och städer.

– World Economy Forum bekräftar att den multiurbana förflyttningen till storstäder fortgår runt om i världen. Kunskapsgapet ökar där kvinnorna i högre grad är högutbildade än män, och männen blir kvar på mindre orter medan kvinnorna flyttar till storstäderna. Därmed flyttar också företagen sina verksamheter eftersom det blir svårt att rekrytera.

Då var det fattigdom och ny teknik som drev på, nu är det GUD. Globalisering, Urbanisering och Digitalisering, sa Schlingmann.

Jytte Gutland, ledamot, EU-parlamentetJytte Gutland är ledamot i EU-parlamentet.
– Vi berättar om det svenska skogsbruket i EU och vi ska lyfta och stödja svensk skog som en framtidsbransch. Det finns två huvudutmaningar inom EU och det är klimatet och jobben. I Europa är 20 miljoner arbetslösa. Skogen är en resurs i Europa både när det gäller att skapa jobb och att nå klimatmålen eftersom skogen binder mängder av koldioxid. Med trästommar i bostadshus blir det inga utsläpp i ett 100-årsperspektiv. I Sverige är 55.000 verksamma inom skogsindustrin som också bidrar till att lösa klimatutmaningen genom förnyelsebar råvara, sa Gutland.

På seminariet Full fart framåt redovisades statistik för den svenska skogliga forskningen.
– Sverige är nordens största forskningsproducent och publicerar 42% av alla vetenskapliga artiklar, sa Rasmus Lund Jensen, DAMVAD.
– BioInnovation är en branschöverskridande satsning med målet att nå en biobaserad ekonomi 2050 De tre prioriterade områdena är: Chemicals & Energy (lignin, biodrivmedel), Materials (närodlad textil) och Construction & Design (träbyggnad, nya arbetssätt inom byggbranschen), sa Bo Hällstrand.
– Planering pågår inför en forskningsproposition som kommer att presenteras för Riksdagen under hösten 2016. Propositionen kommer att ha ett tioårigt perspektiv och en fyraårig finansiering,sa Magnus Härviden, Utbildningsdepartementet.

Theodor Kallifatides, författareFörfattaren Theodor Kallifatides berättade om sina upplevelser av skog.

– Vi har inte många träd i Grekland och vår natur består av mytologi. Guden Apollo blev kär i en björk och därför växen hon i underjorden. Svenskarna älskar sin natur och många spenderar mycket tid i skogen.
Min pappa tog med sig sina elever och planterade skog där vi bodde. När min pappa kom hit besökte vi en skog då han sa till mig ”Du lever i ett välsignat land, ett land med skog”. Människor som växer upp med skog ser allt som växer.

Ni som är här idag ser till att Sverige växer och ni lever i ett välsignat land, sa Kallifatides.

H.K.H. Prins Carl Philip förrättade prisutdelningen av Föreningen Skogens utmärkelser. 2015 års pristagare var: Annika Nordin, Katarina Levin och Matz Hannerz Föreningen Skogens Guldkvist, Leif Jougda fick Greve Carl Bernadottes Skogspris och Daniel Eriksson Stiftelsen Gunnar Sundblads Forskningsfonds Kompetensutvecklingspris. Läs mer om pristagarna!

Ett reportage om eftermiddagens program publiceras inom kort.

Gunilla Häggström, webbplatsansvarig SkogsSverige
Gunilla Häggström
Ansvarig digitala medier
SkogsSverige

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb