Är kasserade julgranar ett problem?

Written by admin On the 0 Comments
Tjugondag Knut passerats, och de flesta julgranar har åkt ut och -ja just det. Vad hände med de kasserade julgranarna?. SkogsSverige har gjort en enkätundersökning för att följa julgranens vidare öden efter dess korta men intensiva storhetstid.
Efter julen ska julgranarna bort och -handen på hjärtat, om man bor i lägenhet i en stad, ser man gärna att det finns möjlighet att lämna sin gran i närheten av bostaden. man vill ju inte lasta in den i bilen och köra den alltför långt. Det känns ju både miljövidrigt och jobbigt att köra upp någon liter bensin för att skaffa undan den. Så är det åtminstone för mig och jag tror inte att jag är ensam om detta.
, Därför ställde vi några frågor om vad svensken gör av sin kasserade julgran och fick följande svar c.a 100 personer utspridda över landet:,
  
,
,, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Eldar upp den i min panna23.7 %
Lämnar den till det lokala värmeverket5.4 %
,
Lämnar den på min ordinarie miljöstation
,
,
11.8 %
,
,
Lämnar in den till särskild uppsamlingsplats för kasserade granar
,
,
4.3 %
,
,
Lägger den på skräphög som ska eldas till våren
,
21.5 %
,
Drar ut den i skogen och lämnar den
,
,
17.2 %
,
,
Kastar den på gatan/gården
,
2.2 %
,
Använder den som matstation för fåglar
,
4.3 %
,
Annat
,
9.7 %
,
,
 
,

En del kommentarer inkom varav en del redovisas nedan
,

,
Energiverket lämnar ut trisslott för varje gran som inlämnas / samlar upp den gratis
,
 
,
Klipper av grenarna, använder dem som skydd för rosorna, senare trampunderlag i leran, häller barren på komposten.
,
 
,
Flisar och eldar/Eldar den i/ Badtunnan, /eldningskorgen på garden /eller sparar till majbrasan
,
Äts upp av  fåren/kompost till igelkotten/ hästarna äter upp allt grönt och även brukar barka den, sen läggs resten ut i naturen
,
Stammen sparas till kommande gärdesgård/ gör skaft till båtshaken/ använder stammen som klängstöd för behövande växter
,
Lämnar tillbaka till affären och får pengar tillbaka.
,
 
,
,Materialet är lite för litet för att dra säkra slutsatser, men man kan konstatera att om 2,2 % av landets 3 miljoner julgranar skulle kastas på gatan/gården skulle det bli 66 000 granar som årligen ligger och skräpar i städerna. Samlade på ett ställe skulle det bli en mycket stor hög (c.a 650 m3f, vilket skulle kunna värma upp 48 villor under ett år).
,

 ,Det är intressant att någon kommun till och med belönar den som lämnar in granen för återvinning (Värnamo kommun som gav en trisslott till den som lämnade in granen 13 januari). En del värmeverk i landet har också agerat och samlat in utrangerade julgranar. heder åt sådana initiativ! ,

,

Nästa fråga var om det går att lämna sin kasserade gran för omhändertagande i närområdet (inom 2 km) Svaren blev som följer:
,
,
,, , , , , , , , , , , , , , ,
,
Vet ej
,
25.3 %
,
Ja
,
28.6 %
,
Nej
,
46.2 %
,

,Av svaren verkar det som att de flesta inte känner till om det finns något ställe i närområdet att lämna julgranen på. De som bor i lägenhet verkar ha bäst koll på detta. Det är också de som har störst behov av en sådan service eftersom de saknar trädgård och möjlighet att elda upp den. Det är dock bara 13 % av de cirka 100 svarande som uppger att de bor i lägenhet, så materialet är för litet för att kunna dra några säkra slutsatser.

,
De som svarade på enkäten fördelade sig enligt följande på var i landet och i vilken typ av bebyggelse de bor i.
,
,, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
,
Södra Sverige
,
11,7 %
,
VästSverige
,
 9,6 %
,
Svealand
,
28,7 %
Mälardalen14,9 %
,
Norra Sverige- inland
,
13,8 %
,
Norra Sverige- kust
,
21,3 %
,
,De som svarade fördelade sig på bostadstyp enligt följande tabell:

,

,, , , , , , , , , , , , , , ,
Villa44 %
Lägenhet13,2 %
Hus på landet42,9 %
,
,- och så här blev fördelningen eftertyp av bebyggelse de svarande bodde i:

,

,, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
,
Storstad
,
14,9 %
,
Mellanstor stad
,
17,0 %
,
Liten stad
,
11,7 %
,
Tätort
,
14,9 %
,
Glesbygd
,
41,5 %
,
,

Ivar Palo
,www.skogssverige.se 

Uppdaterad:

Nyhetsarkiv

 • Axel Ljudén oc Albin Nyström är jägmästarstudenter och har tillsammaans med två till skapat Barkborrekollen

  Jägmästare skapade Barkborrekollen som ger skogsägare koll

  Kategorier: Forskning & utbildning
  - Vi är ett gäng Jägmästare, två som fortfarande pluggar, en färdig och två programmerare. Vi är tekniskt orienterade och tycker det är mycket intressant hur olika tekniska lösningar kan användas för att öka förståelsen för och tillgängligheten till skogen. Vi startade Ecotype AB – för cirka ett år sen med målet att få ut fler i skogen och öka kunskapen kring den.
 • Jägmästarstudenter som säljer Skogis-granar i Stockholm 2020.

  Träffa en jägmästarstudent och köp en Skogis gran!

  Kategorier: Forskning & utbildning, Julgranar
  Varje år åker ett gäng jägmästarstudenter som studerar tredje året vid Sveriges Lantbruksuniversitet till Stockholm för att sälja julgranar. I år blir det alltså 57:e året som jägmästarstudenter säljer julgranar samt levererar julgranar till hovet. Fram till den 22/12 pågår försäljningen!
 • Tobias Barrstrand och Jonathan Andersson har startat företaget Skogspartner

  Skogsmästare och jägmästare förser branschen med innovativa hybridplaner

  Kategorier: Forskning & utbildning, Skog
  Tobias Barrstrand har startat företaget Skogspartner som förser skogsägare med ”hybridplaner baserad på laserburen skogsdata och simuleringar i Skogsanalysen” där han samarbetar med Jonathan Andersson. / SkogsSverige
 • Avsnitt 2 ur säsong 2 av ”SCAs ingenjörspodd"

  Kategorier: Forskning & utbildning
  Dags för avsnitt två av ”SCAs ingenjörspodd”. Våra poddvärdar Therese, Ludvig och Linnea får besök av Robin Ferm, en student på Chalmers som i somras fick det spännande uppdraget att sommarjobba som chef på SCA. Att sommarjobba har alla poddvärdarna erfarenhet av, men inte i rollen som chef! / SCA
 • Skogspartner lanserar flygburen laserdata för skogsbruksplaner

  Skogspartner först ut med hybridplaner

  Kategorier: Skog
  Flygburen laserdata används traditionellt i förtolkning och ger stöd i fält när man sedan gör mätningar. Den stora, och tidskrävande, delen av skogsbruksplaneringen är mätningar i fält där 10000 hektar normalt kan ta upp till ett år att kartlägga. Men ny laserdata i kombination med Skogsanalysen ger nya möjligheter och nu lanserar Skogspartner sitt nya digitaliserade sätt att göra Skogsbruksplaner under namnet hybridplan. / Skogspartner
 • Föreläsarna på jubileet och specialisterna i Frågelådans expertpanel fick ett glasunderlägg i björk med jubileumslogotypen på.

  Jubileet visade på SkogsSveriges viktiga betydelse för dig, mig och skogssektorn

  Kategorier: Skog
  Kunde du inte ta del av det digitala jubileet får du möjligheten här! Temat för jubileet var utbildning och rekrytering med förändrade skogliga utbildningar och skoglig forskning. En Jägmästare och en Skogsmästare berättade om utbildningen, sina yrken och hur de arbetar för SkogsSverige. Se filmen från evenemanget och läs igenom presentationerna.
 • Publishingpriset 2020 gick till filmen "Aspen producerad av Bitzer, Skogforsk och SLU

  Filmen ”Aspen” tog hem det prestigefyllda Publishingpriset 2020

  Kategorier: Skog
  Skogsfilmen omnämns särskilt för sin nyskapande interaktivitet och har producerats av Bitzer Productions AB tillsammans med Skogforsk och SLU.
 • Årets stora trender är självplock och rödgran!

  Kategorier: Julgranar
  Danske Banks skogsexpert Johan Freij spår kraftig försäljningsökning av äkta julgranar. / Danske Bank
 • Michael Lagerkvist, skogsmästare och vd Cambium, samt föreläsare på SkogsSveriges 25-årsjubileum

  Michael Lagerkvist: SkogsSveriges stora betydelse för dig, mig och skogssektorn

  Kategorier: Skog
  På SkogsSveriges digitala 25-årsjubileum berättade Michael Lagerkvist om de intervjuer han gjort med skogstjänstemän, skogsägare, lärare och elever. - Det var och är mycket bra för skogsbranschen att ha en neutral plattform som sprider skoglig kunskap och information. Jag ser en stark fortsatt utveckling av webbplatsen med mer fakta om nya produkter och att visa på skogens viktiga roll i klimatfrågan. SkogsSverige har en unik position att sprida kunskapen om detta.
 • SkogsSverige firade 25-årsjubileum den 5/11 2020

  SkogsSverige firade 25 år: "Får viktig branschroll även kommande år"

  Kategorier: Forskning & utbildning
  SkogsSverige på internet 25-årsjubilerade med ett seminarium på förmiddagen idag på KSLA, Stockholm. Ett 70-tal deltagare följde seminariet digitalt. Bengt Ek, Föreningen Skogens generalsekreterare, framhöll i avslutningen att SkogsSverige spelar en viktig roll för branschen som faktabank, nyhetsförmedlare och kunskapskälla. "Och det är min övertygelse att den betydelsen kommer att bestå även kommande år", sa han. Seminariets två tyngdpunkter låg på skogsforskningens möjligheter och utmaningar samt på rekrytering. Den filmade versionen och presentationer kommer i närtid att finnas tillgängligt på SkogsSveriges webbplats.
 • Skogs- och träbranschen suddar ut gränsen mellan Sverige och Norge

  Kategorier: Trä och träindustrin - världens sjätte största producent
  Nu släpps två nya rapporter där företag inom skogs-, trä- och byggbranschen i gränsregionen mellan Oslo och Göteborg intervjuats. Där framkommer att efterfrågan på trä ökar och att klimatfrågan och rekryteringsbehoven ses som utmaningar som lockar fram nya innovativa lösningar. / Fyrbodal
 • Nu är det premiär för säsong 2 av ”SCAs ingenjörspodd"

  Kategorier: Forskning & utbildning
  Vi inleder med att titta närmare på området innovation och har bjudit in SCAs innovationschef Magnus Viström. Han gästar poddstudion som i avsnitt 1 leds av värdarna Sara Starrsjö, Therese Nylander och Hilma Bolin. / SCA