Är kasserade julgranar ett problem?

Written by admin On the 0 Comments
Tjugondag Knut passerats, och de flesta julgranar har åkt ut och -ja just det. Vad hände med de kasserade julgranarna?. SkogsSverige har gjort en enkätundersökning för att följa julgranens vidare öden efter dess korta men intensiva storhetstid.
Efter julen ska julgranarna bort och -handen på hjärtat, om man bor i lägenhet i en stad, ser man gärna att det finns möjlighet att lämna sin gran i närheten av bostaden. man vill ju inte lasta in den i bilen och köra den alltför långt. Det känns ju både miljövidrigt och jobbigt att köra upp någon liter bensin för att skaffa undan den. Så är det åtminstone för mig och jag tror inte att jag är ensam om detta.
, Därför ställde vi några frågor om vad svensken gör av sin kasserade julgran och fick följande svar c.a 100 personer utspridda över landet:,
  
,
,, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Eldar upp den i min panna23.7 %
Lämnar den till det lokala värmeverket5.4 %
,
Lämnar den på min ordinarie miljöstation
,
,
11.8 %
,
,
Lämnar in den till särskild uppsamlingsplats för kasserade granar
,
,
4.3 %
,
,
Lägger den på skräphög som ska eldas till våren
,
21.5 %
,
Drar ut den i skogen och lämnar den
,
,
17.2 %
,
,
Kastar den på gatan/gården
,
2.2 %
,
Använder den som matstation för fåglar
,
4.3 %
,
Annat
,
9.7 %
,
,
 
,

En del kommentarer inkom varav en del redovisas nedan
,

,
Energiverket lämnar ut trisslott för varje gran som inlämnas / samlar upp den gratis
,
 
,
Klipper av grenarna, använder dem som skydd för rosorna, senare trampunderlag i leran, häller barren på komposten.
,
 
,
Flisar och eldar/Eldar den i/ Badtunnan, /eldningskorgen på garden /eller sparar till majbrasan
,
Äts upp av  fåren/kompost till igelkotten/ hästarna äter upp allt grönt och även brukar barka den, sen läggs resten ut i naturen
,
Stammen sparas till kommande gärdesgård/ gör skaft till båtshaken/ använder stammen som klängstöd för behövande växter
,
Lämnar tillbaka till affären och får pengar tillbaka.
,
 
,
,Materialet är lite för litet för att dra säkra slutsatser, men man kan konstatera att om 2,2 % av landets 3 miljoner julgranar skulle kastas på gatan/gården skulle det bli 66 000 granar som årligen ligger och skräpar i städerna. Samlade på ett ställe skulle det bli en mycket stor hög (c.a 650 m3f, vilket skulle kunna värma upp 48 villor under ett år).
,

 ,Det är intressant att någon kommun till och med belönar den som lämnar in granen för återvinning (Värnamo kommun som gav en trisslott till den som lämnade in granen 13 januari). En del värmeverk i landet har också agerat och samlat in utrangerade julgranar. heder åt sådana initiativ! ,

,

Nästa fråga var om det går att lämna sin kasserade gran för omhändertagande i närområdet (inom 2 km) Svaren blev som följer:
,
,
,, , , , , , , , , , , , , , ,
,
Vet ej
,
25.3 %
,
Ja
,
28.6 %
,
Nej
,
46.2 %
,

,Av svaren verkar det som att de flesta inte känner till om det finns något ställe i närområdet att lämna julgranen på. De som bor i lägenhet verkar ha bäst koll på detta. Det är också de som har störst behov av en sådan service eftersom de saknar trädgård och möjlighet att elda upp den. Det är dock bara 13 % av de cirka 100 svarande som uppger att de bor i lägenhet, så materialet är för litet för att kunna dra några säkra slutsatser.

,
De som svarade på enkäten fördelade sig enligt följande på var i landet och i vilken typ av bebyggelse de bor i.
,
,, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
,
Södra Sverige
,
11,7 %
,
VästSverige
,
 9,6 %
,
Svealand
,
28,7 %
Mälardalen14,9 %
,
Norra Sverige- inland
,
13,8 %
,
Norra Sverige- kust
,
21,3 %
,
,De som svarade fördelade sig på bostadstyp enligt följande tabell:

,

,, , , , , , , , , , , , , , ,
Villa44 %
Lägenhet13,2 %
Hus på landet42,9 %
,
,- och så här blev fördelningen eftertyp av bebyggelse de svarande bodde i:

,

,, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
,
Storstad
,
14,9 %
,
Mellanstor stad
,
17,0 %
,
Liten stad
,
11,7 %
,
Tätort
,
14,9 %
,
Glesbygd
,
41,5 %
,
,

Ivar Palo
,www.skogssverige.se 

Uppdaterad:

Nyhetsarkiv

 • Välkommen till SkogsSverige – kunskap om skog

  Välkommen till SkogsSverige! Här hittar du massor med information om skogen och skogssektorn. Fakta om Sveriges skogar och om skogsnäringen. Om mångfald och miljö. Träd och trä. Utbildning och uteliv. Och så bjuder vi på världens längsta lista med tips för hur du köper och sköter din julgran. Du kan även söka bland över 7000 frågor och svar om skog och skogsbruk. Och kanske hittar du något intressant i vårt omfattande nyhetsarkiv.
 • 7 000 svar för den vetgirige

  Vår panel med 80 forskare och andra experter har svarat på över 7 000 frågor om skog. I vilken skog trivs tjädern bäst? Hur många tändstickor kan det bli av en asp? Hur gör man för att återplantera efter ett kalhygge? Vad finns det för utbildningar i skogsindustrin? Hur bygger man en kolmila?
 • 8 400 förklarade skogsord

  Vad säger hen? ”Anilinved, biotop, centrumbit, daggpunkt…” I Skogsencyklopedin går vi igenom hela skogens alfabet i över 8000 ord. Här hittar du facktermer om skog, natur och skogsbruk. Vare sig du vill ha en förklaring eller bara veta mer.
 • SkogsSveriges nyheter och frågelåda upphör

  SkogsSveriges nyhetsbevakning kommer att avslutas. Nyheterna om skogssektorn – de som du läser här – har i många år publicerats på webben och i nyhetsbrev. De kommer för sista gången ut denna fredag, den 28 maj.
 • För första gången på tio år: Sverige nettoexporterar träpellets

  Kategorier: Bioenergi
  Hög medeltemperatur under flera år har påverkat efterfrågan av träpellets för uppvärmning. Under 2020 minskade efterfrågan i Sverige med omkring 25 procent, istället ökade exporten av pellets till den högsta på mer än tio år. Den minskade efterfrågan i Sverige hade stor påverkan på både importen och export av pellets. Importen minskade med 73 procent till 120 000 ton. Exporten ökade med 130 procent till 264 000 ton. Det ger en nettoexport av pellets på 144 000 ton pellets från Sverige under 2020. Det är för första gången på minst tio år som Sverige har en nettoexport av pellets. / Svebio
 • Axel Ljudén oc Albin Nyström är jägmästarstudenter och har tillsammaans med två till skapat Barkborrekollen

  Jägmästare skapade Barkborrekollen som ger skogsägare koll

  Kategorier: Forskning & utbildning
  - Vi är ett gäng Jägmästare, två som fortfarande pluggar, en färdig och två programmerare. Vi är tekniskt orienterade och tycker det är mycket intressant hur olika tekniska lösningar kan användas för att öka förståelsen för och tillgängligheten till skogen. Vi startade Ecotype AB – för cirka ett år sen med målet att få ut fler i skogen och öka kunskapen kring den.
 • Jägmästarstudenter som säljer Skogis-granar i Stockholm 2020.

  Träffa en jägmästarstudent och köp en Skogis gran!

  Kategorier: Forskning & utbildning, Julgranar
  Varje år åker ett gäng jägmästarstudenter som studerar tredje året vid Sveriges Lantbruksuniversitet till Stockholm för att sälja julgranar. I år blir det alltså 57:e året som jägmästarstudenter säljer julgranar samt levererar julgranar till hovet. Fram till den 22/12 pågår försäljningen!
 • Tobias Barrstrand och Jonathan Andersson har startat företaget Skogspartner

  Skogsmästare och jägmästare förser branschen med innovativa hybridplaner

  Kategorier: Forskning & utbildning, Skog
  Tobias Barrstrand har startat företaget Skogspartner som förser skogsägare med ”hybridplaner baserad på laserburen skogsdata och simuleringar i Skogsanalysen” där han samarbetar med Jonathan Andersson. / SkogsSverige
 • Avsnitt 2 ur säsong 2 av ”SCAs ingenjörspodd"

  Kategorier: Forskning & utbildning
  Dags för avsnitt två av ”SCAs ingenjörspodd”. Våra poddvärdar Therese, Ludvig och Linnea får besök av Robin Ferm, en student på Chalmers som i somras fick det spännande uppdraget att sommarjobba som chef på SCA. Att sommarjobba har alla poddvärdarna erfarenhet av, men inte i rollen som chef! / SCA
 • Skogspartner lanserar flygburen laserdata för skogsbruksplaner

  Skogspartner först ut med hybridplaner

  Kategorier: Skog
  Flygburen laserdata används traditionellt i förtolkning och ger stöd i fält när man sedan gör mätningar. Den stora, och tidskrävande, delen av skogsbruksplaneringen är mätningar i fält där 10000 hektar normalt kan ta upp till ett år att kartlägga. Men ny laserdata i kombination med Skogsanalysen ger nya möjligheter och nu lanserar Skogspartner sitt nya digitaliserade sätt att göra Skogsbruksplaner under namnet hybridplan. / Skogspartner
 • Föreläsarna på jubileet och specialisterna i Frågelådans expertpanel fick ett glasunderlägg i björk med jubileumslogotypen på.

  Jubileet visade på SkogsSveriges viktiga betydelse för dig, mig och skogssektorn

  Kategorier: Skog
  Kunde du inte ta del av det digitala jubileet får du möjligheten här! Temat för jubileet var utbildning och rekrytering med förändrade skogliga utbildningar och skoglig forskning. En Jägmästare och en Skogsmästare berättade om utbildningen, sina yrken och hur de arbetar för SkogsSverige. Se filmen från evenemanget och läs igenom presentationerna.
 • Publishingpriset 2020 gick till filmen "Aspen producerad av Bitzer, Skogforsk och SLU

  Filmen ”Aspen” tog hem det prestigefyllda Publishingpriset 2020

  Kategorier: Skog
  Skogsfilmen omnämns särskilt för sin nyskapande interaktivitet och har producerats av Bitzer Productions AB tillsammans med Skogforsk och SLU.