Skriv in det trädslag du vill läsa om i rutan ovan.
(Klicka sedan på bilden för att få veta mer.)
Sverige – ett land av träd
Två tredjedelar av Sveriges landyta är täckt av skog av olika slag. Och denna skog betyder mycket för många människor – både av ekonomiska, ekologiska och sociala skäl. Skogen och allt det vi får av skogen är av stor betydelse i arbetet för ett hållbart samhälle.
Trädskiktet är det som tydligast karaktäriserar en skog. De vanligaste svenska trädslagen är gran, tall och björk. Men totalt finns i landet inte mindre än 29 inhemska trädarter, plus de av människan införda arterna, som t ex contortatall (Pinus contorta). Hur skiljer man då ett träd från en buske? Man brukar säga att träd skall vara högvuxna vedväxter där varje individ har en eller ett fåtal stammar som åtminstone nått några meters höjd.
Våra svenska skogsträd
Här hittar du information om våra vanligaste skogsträd. Materialet kommer från Skogssällskapet samt boken "Skog och mark i Sverige", Sveriges Lantbruksuniversitet, Institutionen for skoglig resurshushållning och Kommentus Förlag, 1995. Siffrorna på virkesförråd och trädslagsandel för respektive trädslag avser virkesförråd på skogsmark under perioden 2010-2014, enligt Riksskogstaxeringen.
Faktasidor om svenska träd
Fyll i rutan ovan med det träd du vill veta mer om. Sidorna med faktainnehåll och illustrationer är framtagna genom ett samarbete mellan Skogssällskapet, SkogsSverige och Skogen i Skolan. Copyright finns och innehållet skyddas av lagen om upphovsrätt.