Kan jag rädda almhäcken genom att skära ner den?

Per Brunberg
Svarat av: 
Mats Jonsell
Universitetslektor vid Institutionen för ekologi; Enheten för skogsentomologi
SLU

Hej!

Alla almar i min trädgård är döda eller på g. Runt trädgården är en almhäck, ca 300 m. Någon planta har dött senaste månaden. Kan jag rädda den genom att skära ner den?

 

Hej Per!

Det lär vara almsjukan som har slagit till. Den är väldigt svår att stoppa tyvärr. Men om din almhäck står i ett landskap där det finns ganska lite alm förutom häcken så kanske du har en chans. Det är barkborrar som lever i de nydöda träden som sprider sjukan (som är en svamp). De lägger sin ägg i de nydöda träden (som svampen dödat) och sprider sedan svampen då den nya generationen kläcks fram ur träden och flyger upp i levande träd för att näringsgnaga på kvistarna på dem. Om man ser till att borrarna inte hinner utvecklas i de träd som dör så minskar man på spridningstrycket. Det betyder att man ska ta bort nydöda träd i häcken. Det lär dock inte fungera så bra om landskapet runt omkring dig är fullt av almar eftersom det i så fall finns väldigt gott om alternativa spridningskällor som borrarna kan komma ifrån.
 
Alm är generellt inget trädslag som man använder till planteringar längre just eftersom det är extremt stor risk att allt dödas av almsjukan (en invasiv svamp som kommit hit tack vare människans iver att transportera saker (inklusive växter)  härs och tvärs över jordklotet).
 
Med vänliga hälsningar
 
Mats Jonsell, skogsentomolog, SLU
1
Publicerad: