Kan de blåbärsbuskar som tog stryk av torkan förra sommaren ge skörd i år?

Ingela Grafström
Svarat av: 
Ola Langvall
Försöksledare vid Enheten för skoglig fältforskning
SLU

Hej!

De blåbärsbuskar som tog stryk av torkan i somras kan de repa sig och ge skörd i år? På östkusten var buskarna helt uttorkade o bruna.

Mycket tacksam för svar.

MVH, Ingela

Hej Ingela!

Det är väldigt svårt att säga. Det beror på hur mycket de har tagit stryk. I de trakterna jag har varit ute och tittat på blåbärsriset (Skåne och Smålands inland) verkar blåbärsbuskarna skjuta skott som vanligt och då borde de också kunna blomma som vanligt, kanske t.o.m. mer än vanligt, då värmen förra sommaren förmodligen framkallade fler blomknoppar än vegetativa sådana.

Men om det ser ut som du beskriver, att stammarna är bruna och det inte verkar vara några knoppar som slår ut nu på dem, så är det nog tyvärr värre. Bärriset blommar på fjolårsgrenarna och är dessa döda behöver plantorna låta nya grenar växa ut i år för att blomma först nästa år.

Knopparna är just nu på gång att slå ut på blåbärsriset, så du kan gå ut och kolla på dina ställen och se på riset om det verkar slå ut knoppar på de nyaste stammarna eller inte. Då kan du avgöra redan nu om det finns någon chans för bär eller inte. Sedan kan ju saker hända även om det blommar, innan det blir mogna bär, men det är ju som vanligt.

Lycka till!

 

Hälsningar

Ola Langvall

SLU, Enheten för skoglig fältforskning

0
Publicerad: