Julgranshandel

Här kan du i december 2020 köpa Stockholms bästa julgranar av Jägmästarstudenterna från SLU!

Skogisgranar - en tradition
Jägmästarstudenterna på SLU, tidigare skogshögskolan, är sedan drygt 50 år tillbaka granförsäljare i Stockholm.
År 2020 hittar du dem på försäljningsställena du ser på bilden.

"– I och med rådande pandemi så ser försäljningen lite annorlunda ut i år. Vi har gjort en riskbedömning och tilltagit åtgärder för att anpassa oss till Covid-19 och de restriktioner som finns. Bland annat har vi tagit bort all kontanthantering för att minska eventuell smittspridning. Stort fokus kommer att ligga på att det inte ska bli några köbildningar. Vi ser även att alla med symptom stannar hemma. Vi erbjuder hemleverans från 300 kr beroende på avstånd, för de som vill köpa en julgran men inte har möjlighet att ta sig till en försäljningsplats på ett säkert sätt."

  • Öppettider för försäljning av Skogis granar 2020
    Julgransförsäljningen kommer att pågå 11/12 till 21/12 mellan 10.00-20.00 och 22/12 mellan 10.00-12.00. Du kan beställa din gran på vår webbplats redan nu, http://skogisgranar.se/bestall/
     
  • Priser för Skogis granar
    Priserna är ungefärliga och ökar med storlek och kvalitet. En Kungsgran kostar från 750 kr, en Rödgran från 550 kr, en Prinsessgran från 350 kr och en Bordsgran från 250 kr. Vi kommer även att sälja granris och julgransfötter i år.

Jägmästarstudenter som säljer Skogis-granar i Stockholm 2020.

Mer information om Skogisstudenterna
Jägmästarstudenterna åker till Degeberga i Skåne för att hugga färska granar. De transporteras sedan till Stockholm och försäljningen börjar därefter den 11 december.

Omsättning av julgransförsäljning
Om vi sätter 400 kr som ett snittpris för en julgran och antar att 3 miljoner granar säljs i Sverige, blir omsättningen totalt cirka 1200 miljoner kronor.

Att hugga en egen julgran
Det går ju bra om du hugger i egen skog. Att hugga i andras skogar är inte lämpligt - eller lagligt och betraktas som stöld. Julgranstölder är en högst säsongsbetonad brottslighet där mörkertalet är stort. 

Om du gärna vill hugga din egen gran själv och känner någon markägare kan du alltid fråga om lov. Ett tips är att fråga ägaren av en kraftledning. De vill inte ha träd som växer bland ledningarna och blir bara glada om någon hugger bort granar. Kom ihåg - fråga först - hugg sedan..

Undvik att ta en gran i sumpiga områden eller i en myrkant. I myrar bildas sumpgaser, metangas m.m. som även tas upp av växterna på platsen. En sådan gran kan börja lukta illa när den tinar upp i rumsvärmen och avger nyss nämnda gaser.

Mer information om granar och svenska träd

Uppdaterad: