Julgranssorter

Svensk gran (Picea abies)
Den vanliga, svenska granen (som även kallas norsk gran eller rödgran) har en rödaktig bark. Den står för 80 procent av de svenska julgranarna. Den hör till familjen Pinaceae som har mer än 100 arter i världen. Barren sitter enstaka direkt på grenarna och har en långsmal infästning i motsats till ädelgranar (släktet Abies), vars barr fäster med en cirkelrund skiva. Barren blir omkring åtta till tio år gamla, men senare års försurning anses förkorta livslängden i utsatta områden Den växer snabbt i en julgransodling och är därför billig. Doftar traditionell gran. Håller sig cirka en månad inomhus, om du sköter den rätt.

"Kungsgran", nordmannsgran (Abies nordmanniana)
En ädelgran som är tålig, inte barrar och har täta grenar, men doftar mer citrus än gran. Den kommer ursprungligen från Turkiet och Kaukasus. Danskarna importerar fortfarande nordmannsfrön från Georgien. Kungsgranen kan klara sig inomhus ända till påsk. Den är inte lika känslig för uttorkning som vanlig gran då den kan samla vatten i stammen.

Ädelgranar har barren fastsatta på ett helt annat sätt än vår gran. Barr på upphöjda korta nedlöpande utskott, fleråriga, oftast korta, fyrkantiga eller plattade, med utdragen infästningsyta. I anslutningen mot grenen ser det ut som en sugkopp som håller fast barret.

"Lasiocarpa", klippgran (Abies lasiocarpa)
Klippgran är också en ädelgran med samma egenskaper som nordmannsgran, men med smalare krona.Den ser mer frostig ut på grund av mer vitt på barren. Den kommer ursprungligen från Klippiga bergen i USA. Doftar lime. I övrigt likartade egenskaper som nordmannsgran.

Blågran eller stickgran (Picea pungens)
Är mörkgrön och mer tätvuxen än rödgranen. Den kommer ursprungligen från USA. Barren är mycket vassa och grenarna styvare än rödgranens. Den luktar inte gran, snarare illa. En julgransförsäljare har hört av sig till oss. Han tycker att den luktar (citat) "kattpi.. förlåt , svartvinbär". Luktupplevelsen kan med andra ord skifta. Den barrar inte så lätt och klarar två månader inomhus.

Serbisk gran (Picea omorica)
Kommer från balkanområdet, är släkt med vår gran men har vekare grenar. Den är mycket vacker, med ljusare, något silverskimrande barrskrud än vår gran.

Plastgran
Vi får inte glömma bort att det finns de som är allergiker eller av humanitära?? (gran-ulära) skäl vägrar att våldföra sig på en levande gran. En plastgran lämpar sig för för allergiker och är doftfri.

Se svar på en fråga i SkogsSveriges frågelåda

Mer information på SkogsSverige
Läs mer om Svenska träd
Läs mer om gran
Läs mer om den svenska skogen här på SkogsSverige
Läs mer om hållbart skogsbruk här på SkogsSverige

 

Uppdaterad: