Jämlikhet och jämställdhet

Jämlikhet innebär att alla människor ska ha samma rättigheter och möjligheter oberoende av kön, könsidentitet/könsuttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder. Att arbeta med jämlikhet i en organisation innebär att aktivt jobba med att synliggöra orättvisor och hjälpa till att i ett långsiktigt perspektiv se till att alla människor trivs och behandlas lika.
Forskning visar att arbete med jämlikhet i organisationer och på arbetsplatser ger en rad vinster:
- Företag med stor etnisk mångfald har 35 procents högre sannolikhet än andra företag att göra större vinst än genomsnittet. Det visar en omfattande internationell studie.
- Trivsel och icke-diskriminering leder till lägre frånvaro och personalomsättning. Det minskar kostnader för sjukersättning och rekrytering, och för att lära upp nya medarbetare.
- Människor med olika erfarenheter ger ett bredare perspektiv som gör det lättare att förstå olika typer av kunder.
- En arbetsplats där medarbetarna har olika erfarenheter blir också mer kreativ och bättre på att utveckla nya produkter och tjänster.
- En arbetsplats som strävar efter jämlikhet har ett större underlag att utgå från när dom ska rekrytera nya medarbetare och löper mindre risk att få brist på arbetskraft. På en jämlik arbetsplats blir det också tydligare vilka kompetenser dom befintliga medarbetarna har, och det ger större chanser att rekrytera internt och kompetensutveckla dom som redan jobbar på arbetsplatsen.
Jämlikhet och mångfald
Jämlikhet innebär ofta arbete med mångfald. Det är vanligt att tänka att mångfaldsarbete bara handlar om etnisk tillhörighet eller att motverka rasism. Men ordet innefattar många fler kategorier än så. Mångfald innebär en blandad grupp med människor som exempelvis har olika ålder, kön, hudfärger, religion, kunskaper och könsidentiteter. Alltså en blandad grupp med människor med olika erfarenheter och egenskaper.
Jämlikhet kan beskrivas som ett tillstånd när det är rättvisa förhållanden mellan grupper och mellan individer i samhället. Vi kan således ha en arbetsplats med stor mångfald av individer men som ändå inte är jämlik. Medan mångfald mer handlar om antal och olika erfarenheter, handlar jämlikhet om lika rättigheter och möjligheter. Ett exempel är om en arbetsplats har personer med många olika etniska tillhörigheter och kön samtidigt som det finns rasistisk eller sexistisk jargong. Då har arbetsplatsen en mångfald, men den är ändå inte jämlik. För att få positiva effekter av mångfaldsarbetet måste vi också jobba med jämlikhet. Vi måste alltså se till att ingen på arbetsplatsen begränsas utifrån olika egenskaper eller erfarenheter.
Arbete med mångfald och jämlikhet omfattar ofta de sju diskrimineringsgrunder som finns inskrivet i Sveriges diskrimineringslag:
- Könsidentitet eller könsuttryck
- Etnisk tillhörighet
- Religion eller annan trosuppfattning
- Funktionsnedsättning
- sexuell läggning
Läs mer om diskrimineringsgrunderna på Diskrimineringsmannens hemsida
Jämställdhet
Jämställdhet är ett ord som betyder jämlikhet mellan könen. Det vill säga att det ska vara en jämn fördelning av inflytande, villkor och makt mellan kvinnor och män. Det som skiljer jämställdhet från begreppet jämlikhet är att jämställdhet inriktar sig på lika villkor mellan könen medan jämlikhet handlar om lika värde för alla olika grupper i samhället. Anledningen till att ordet jämställdhet finns är för att jämlikhetsbegreppet är så brett att arbetet med att skapa jämlikhet mellan könen tenderar att falla bort.
Ofta kan jämställdhet vara en bra ingång för jämlikhetsarbete i en organisation som inte arbetat så mycket med dessa frågor innan. Eller en organisation med väldigt ojämn könsfördelning och som har som mål att få in fler människor av ett underrepresenterat kön, exempelvis skogssektorn som länge arbetat med jämställdhet för att få in fler kvinnor.
Jämställdhetspolitiska mål
Svensk jämställdhetspolitik verkar för att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Detta politiska arbete ska ske genom fyra delmål:
- En jämn fördelning av makt och inflytande. Kvinnor och män ska ha samma rätt och möjlighet att vara aktiva medborgare och att forma villkoren för beslutsfattandet.
- Ekonomisk jämställdhet. Kvinnor och män ska ha samma möjligheter och villkor i fråga om utbildning och betalt arbete som ger ekonomisk självständighet livet ut.
- Jämn fördelning av det obetalda hem- och omsorgsarbetet. Kvinnor och män ska ta samma ansvar för hemarbetet och ha möjligheter att ge och få omsorg på lika villkor.
- Mäns våld mot kvinnor ska upphöra. Kvinnor och män, flickor och pojkar, ska ha samma rätt och möjlighet till kroppslig integritet.
Läs mer om de jämställdhetspolitiska målen här
Fråga SkogsSverige om jämställdhet i skogssektorn!
Hittar du inte den fakta du söker? Undrar du över något särskilt när det gäller lika villkor i skogsbranschen? I SkogsSveriges Frågelåda besvarar ett hundratal experter från skogssektorn, framförallt från Lantbruksuniversitetet och Linnéuniversitetet, frågor om skog, trä och skogsindustri. Här kan du söka bland tusentals redan besvarade frågor. Hittar du inte det du söker kan du ställa din egen fråga till experterna.
-
Gröna sektorn: en attraktiv, jämställd och jämlik arbets- och studiemiljö i världsklass
Publicerad: tisdag, 9 mars, 2021 - 13:28Etiketter: Jämlikhet och jämställdhetDet har gått drygt tre år sedan #metoo-uppropen där flera upprop kom från de gröna näringarna, som #skilj agnarna från vetet, #slutavverkat och #vi sparkar bakut. Mycket arbete har gjorts sedan dess, men mycket återstår att göra innan det är alltigenom schyssta förhållanden i studiemiljöer och på arbetsplatser. Därför tar den gröna sektorn nu ett nytt initiativ med en tydlig avsiktsförklaring för att skapa en arbetsmiljö i världsklass. / SLULäs mer -
SCAs ingenjörspodd: "Jämställdhet i skogen"
Publicerad: fredag, 5 mars, 2021 - 12:00Etiketter: Jämlikhet och jämställdhetFemte avsnittet av ”SCAs ingenjörspodd” är här. Poddvärdarna Linnea, Sara och Ludvig för ett intressant samtal med SCAs Elin Olofsson som vunnit flera priser för sitt jämställdhetsarbete. Elin var med och startade #slutavverkat inom #metoo-debatten. Avsnittet ”Jämställdhet i skogen” handlar om hur man kan tänka kring bland annat omedvetna normer och värderingar. Det är viktiga frågor för att öka jämställdhet och mångfald inom arbetslivet. Elin är till vardags avdelningschef inom området verksamhetsutveckling, men är uppmärksammad för sitt jämställdhetsarbete i branschen. Hon är även en av grundarna bakom nätverket NYKS. / SCALäs mer -
"Varför är det 98 procent män som äger skogen?"
Publicerad: onsdag, 13 januari, 2021 - 11:45Etiketter: Jämlikhet och jämställdhetVarför ägs 98 procent av den jordbruksmark som är 30 hektar eller större av män? Skillnaden är lite mindre på skogsmark men pekar åt samma håll. Får inte vi kvinnor samma möjligheter, frågar sig Marit Bohlin, blivande jägmästare, LRF Ungdomen i en krönika i Land Skogsbruk. / Land SkogsbrukLäs mer -
Skogsträff om skogsägande 11 november 2020
Publicerad: onsdag, 28 oktober, 2020 - 09:09Etiketter: Jämlikhet och jämställdhetI år är det 5 år sedan skogsträff för kvinnor anordnades för första gången. Detta vill vi uppmärksamma genom att bjuda in till en digital träff för alla skogsintresserade från hela Sverige – oavsett kön. Varmt välkommen till en digital skogsträff för att lyssna, diskutera och reflektera över skogsägande i stort och smått. /Läs mer -
Jämställdhet är vägen till en kompetent skogssektor
Publicerad: onsdag, 7 oktober, 2020 - 11:03Etiketter: Forskning & utbildning, Jämlikhet och jämställdhetI den mansdominerade skogssektorn finns en vilja att bli mer jämställd. Fler kvinnor i branschen ger en ökad möjlighet för kvinnor att göra karriär, men också bättre möjligheter att rekrytera och behålla kompetent personal. Forskaren Gunilla Olofsdotter har följt SCA Skogs jämställdhetsarbete. / MittuniversitetetLäs mer -
Jämställdhet ska stärka attraktionskraften i skogsbranschen
Publicerad: fredag, 2 oktober, 2020 - 13:53Etiketter: Jämlikhet och jämställdhetProjektet ”Jämställdhet i skogsbranschen” samlar ett trettiotal aktörer till uppstartsseminarium i Friluftsbyn, Skule måndagen den 5 oktober. / Länsstyrelsen VästernorrlandLäs mer -
Kvinnor en outnyttjad potential i det nordiska skogsbruket
Publicerad: onsdag, 23 september, 2020 - 09:40Etiketter: Jämlikhet och jämställdhetDen nordiska skogsbranschen är i skriande behov av arbetskraft, samtidigt som andelen kvinnliga skogsarbetare är minimal. Kvinnor är en stor outnyttjad resurs i det nordiska skogsbruket, menar Nordic Forest Research (SNS), som nu lanserar en rapport om jämställdheten i de nordiska skogarna. / SNSLäs mer -
Stor skillnad i mäns och kvinnors skogsägande
Publicerad: tisdag, 8 september, 2020 - 20:18Etiketter: Jämlikhet och jämställdhetKvinnor som äger skog är inte bara färre till antalet än män utan de äger också betydligt mindre brukningsenheter. Detta enligt ny strukturstatistik från Skogsstyrelsen. / SkogsstyrelsenLäs mer -
Utmanar bilden av en jämställd skogsindustri
Publicerad: måndag, 6 juli, 2020 - 11:02Etiketter: Jämlikhet och jämställdhetKvinnors upplevelser av diskriminering och sexuella trakasserier i skogsindustrin kommer i konflikt med den officiella bilden som fokuserar på affärsnytta och konkurrenskraft. / Forskning.seLäs mer -
Jämlika löner gjorde bevarandet av biologisk mångfald mer effektivt i biståndsprojekt
Publicerad: fredag, 12 juni, 2020 - 10:21Etiketter: Forskning & utbildning, Jämlikhet och jämställdhetAtt betala människor i låginkomstländer för att hjälpa till i bevarandeprogram är ett allt populärare sätt att bevara biologisk mångfald. Forskare från ZALF i Tyskland och SLU har undersökt hur lönesättningen påverkade effektiviteten i ett sådant projekt i Vietnam. Studien visar att det var viktigt att följa lokala rättvisenormer, i form av jämlika löner. Den visar också att kvinnorna arbetade hårdare. / SLULäs mer