Hur utvinner man gummi? M fl frågor.

ybergman@algonet.se
Jan Falck
Hur utvinner man gummi ? Hur påverkar gummi-industrin miljön ? Var hittar man gummiträd ? Hur många produkter görs av gummi idag ?
Hej Y. Bergman

Det finns en trädart, Hevea brasiliensis, i den Brasilianska regnskogen som avger en vit växtsaft om man skadar barken. Rätt blandad med svavel och kimrök (finmalet kol) och uppvärmt ger denna växtsaft gummi. Naturgummit har förnämliga egenskaper som slitstyrka, värmetålighet och förmåga att motstå deformation. Den helgjutna gummibollen studsar länge och bildäcket tål skrövliga vägbelägningar. Detta träd smugglades till England och senare till sydostasien där det blivit ett viktigt plantage träd som varje regnfri dag tappas på sin saft. Odlaren repar barken med en kniv och samlar upp saften i ett halft kokosnötsskal nästa morgon. I en bok "Världens skogar" kan du läsa mycket mer om detta träd, om hur gummit tillverkas och om andra växter som kan ger råvara till andra gummisorter. ISBN-7646012-6.

Din andra fråga,"Är produktionen miljövänlig", är svårare att besvara entydigt ? När växtsaften insamlas i Amasonas regnskog av lokalbefolkningen är produktionen mycket miljövänlig. När gummisaften samlas in i plantager i Asien, används herbisider mot ogräs och ormar, är produktionen mindre vänlig mot miljön. Många småbönder får dock här en inkomstkälla och kan leva kvar på landsbyggden med sina familjer.

Alternativet till naturgummi är syntetiskt gummi som görs av råolja. Den produktionen tär på en av jordens ändliga resurser och bidrar till ökad Co2 halt i atmosfären. Idag använder vi mer och mer syntetgummi även när naturgummi har bättre egenskaper. Det tycker jag är synd.

Mitt svar på tredje frågan är att antalet gummianvändninar känner jag inte till men användningarna är många. Naturgummit eller blandningar av naturgummi och syntetgummi hittar Du överallt i samhället. Cyckel- och bildäck, gummihandsakar på sjukhuset, slangar, ventiler, stövlar, skosulor o s v.

När ett flygplan landar ryker det om naturgummihjulen ty bara naturgummi klarar den påfrestningen. vänliga hälsningar

Publicerad: