Fakta om tryffelsvamp

sofia R
Kjell Olofsson
Jag söker fakta om tryffelsvamp t ex var den växer, hur den växer och när den skördas. Användningsområde osv.
Det finns ju en massa olika tryfflar. De "äkta" tryfflarna finns bland sporsäcksvamparna men även bland basidiesvamparna finns det många arter som man kallar tryfflar.

Sommartryffeln är en värdefull matsvampstryffel som på senare år hittats på Gotland. Den växer tillsammans med ek eller hassel. Där har man också hittat någon annan närbesläktad art. Vet ej när den bästa tiden för den är, men kan nog plockas från sommar till senhöst. Den ska vara mogen, vilket avgörs på doften. Oftast använder man tryffelhundar för att hitta dom. Tryfflarna växer under markytan. Det innebär också att tryfflarna inte ingår i allemansrätten, utan tillhör markägaren.

Tryfflar är mycket dyra, och har en kraftig doft/smak, så den används nog mest till smaksättning av vissa maträtter och finare leverpastejer.

På Skoglig mykologi och patologi, SLU, i Uppsala, har man forskningsprojekt om sommartryffeln. Man undersöker om den kan finnas på Öland och i Skåne, men även om det går att "odla" den genom att sätta ut ek- eller hasselplantor som man ympat in med tryffelmycel på rötterna.

Läs mer på institutionens hemsida, under forskning. Sedan finns det en del franska tryffelhemsidor, för den som klarar språket.

Publicerad: