Ute är inne 2017: ”Inspirerade och givande för oss lärare och pedagoger”

29 september 2017 Louise Nimstad, fritidspedagog och Sandra Westström, projektledare var mycket nöjda. De deltog tillsammans med över 300 personer på Ute är inne 2017 i Nynäshamn. Temat för årets konferens var platser, verktyg och metoder. Förutom föreläsare hölls också drygt 30 workshoppar under de två dagarna som arrangerades av nätverket Utenavet i samarbete med Nynäshamns kommun.

Ute är inne 2017: ”Inspirerade och givande för oss lärare och pedagoger”

Louise Nimstad och Sandra Weström arbetar på Kulturskolan i Gnosjö, Småland.Louise Nimstad arbetar som fritidspedagog och lärare F-6 på Kulturskolan i Gnosjö, Småland. Sandra Westström är projektledare för en skolskog som planeras i kommunens regi. De satsar på utomhuspedagogik där de kan integrera alla ämnen och undervisa utomhus. Lärarna kommer att uppnå målen i läroplanerna och ha klassrummet i skolskogen.
– Det passar oss mycket bra att vara med på Ute är inne. Det är givande för oss och mycket inspirerande med konkreta förslag på praktiska övningar. Föreläsningarna var intressanta, speciellt om entreprenörskap som gör skolarbetet meningsfullt. Med ett platsbaserat lärande får man ro och kan använda alla sina sinnen. På det viset kan eleverna lättare ta till sig det de lärt sig, säger Louise och Sandra.
De kommer att dela med sig av kunskaperna från Ute är inne till sina kollegor på skolan.
– Många idéer kan vi ta med oss på en gång och implentera på skolan, som exempelvis att man kan använda naturmateral som finns på platsen. Då behöver man inte packa ner så mycket material inför utomhuslektionerna, menar Sandra och Louise.

KonferUte är inne 2017 den 21-22 september 2017ens Ute är inne för femte gången
Vid fyra tillfällen tidigare har konferensen Ute är inne genomförts med mellan 500 – 1000 deltagare per gång. Det råder ingen tvekan om att utomhusbaserat lärande är något att räkna med!
Den femte konferensen innehöll massor med inspiration för mer lärande utomhus i skola och förskola. Vid ett stort antal workshops under 21-22 september 2017 kunde deltagarna själva undersöka hur utemiljön fungerar som plats för lärande, friluftsliv och naturvägledning samtidigt som den fungerar som en arena för olika kulturmöten, traditioner och samverkan.
Nätverket Utenavet arrangerade konferensen i samarbete med Nynäshamns kommun. Till Södertörn, ca 6 mil söder om Stockholm kom 320 deltagare till konferensanläggningen Utsikten. Nytt för i år var att all information om Ute är inne fanns tillgängligt via en app som deltagarna laddade ner till sina mobiler. Där kunde de se vilka workshoppar de hade anmält sig till och också var de låg på en karta.

Rörelse och undervisning i skolskogen
Skogen i Skolan är medlem i nätverket Utenavet och deltog med två workshoppar – ”Mer rörelse i skolskogen” och ”Skolskogen som klassrum”.
Jens Meyer är Regionsamordnare i Skogen i Skolans region Värmland. Tillsammans med kollegan Maria Käck byggde de säkra teknikbanor för att träna barnens koordination, syreupptagning och fysik. Dessutom en mängd övningar som förbättrar gruppsammanhållningen och samarbetsförmågan bland eleverna. Med hjälp av utomhuspedagogik i naturen kan man träna grundläggande begrepp, göra uppskattningar, samarbete, kommunikation och samtidigt arbeta mot kursplanens mål i teknik/NO, idrott slöjd och matematik.
Mikael Boman är Regionsamordnare i Skogen i Skolans region Jämtland. Tillsammans med Regionsamordnare Matilda Lingegård, Västerbotten, lät de deltagarna använda stationer som tränade den kommunikativa förmågan i NO, SO, Matematik, Svenska eller Engelska. Förmågorna gällde begrepp, problemlösning och samarbete. Stationerna visade hur lärarna relativt enkelt kan bygga upp en skolskog så att det blir enkelt att arbeta med stora klasser.

Konferensdeltagarna valde bland en mängd workshoppar
Förutom Skogen i Skolans workshoppar fanns ett trettiotal till att välja på, bland annat ”Våra hav och vår miljö – vad händer med plasten”. Ett mycket angeläget ämne då allt mer plast hamnar i våra hav och till slut även i vårt dricksvatten. Fem stora ”öar” med plast finns i världshaven varav den största är lika stor som delstaten Texas i USA. Deltagarna fick veta att mikroplast numera finns i många produkter och att det inte kan filtreras bort i vattenreningen. Dessutom fick lärarna se en tidslinje med hur lång tid det tar för ämnen och produkter innan de bryt ner.

Ute är inne 2019
Nästa gång arrangeras konferensen Ute är inne år 2019 i Jönköping.

Mer information

Nätverket Utenavet arrangerade lärarkonferensen Ute är inne 2017 i Nynäshamn

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb