Tusentals elever och lärare besökte Skogens dagar i Karlstad

Written by admin On the 0 Comments
Skogens dagar pågick den 21-22 maj i Karlstad och man höll till på Norra Fältet vid Sandbäckstjärn i Karlstad. Evenemanget drog runt tvåtusen besökare trots ett ojämnt väder. I Karlstad visade man en simulator för transportfordon, brandkåren visade hur eleverna hur de skulle kväva en eld och skogsentreprenörer lät barnen sitta i förarhytten på en skördare.

Jens Meyer är Skogen i Skolans samordnare för Region Värmland.
- Deltagarna får reda på allt som är värt att veta om skogen genom att besöka de olika stationerna och som är indelade i fyra teman: skogen, trävaror, massa och papper och fritid i skogen. Skogens dagar är ett inarbetat evenemang som återkommer vart tredje år och vi har ett mycket bra samarbete med merparten av de skogliga aktörerna inom regionen, säger Jens Meyer.
Jens är också lärare på Hammarö skola, för eleverna på bilden nedanför.

Elever från Hammarö skola, Karlstad

Sara Blomgren, yrkesförareSara Blomgren är utbildad yrkeschaufför med BECE-behörighet (truck, hjullastare, DR och ECO-drive) som har arbetat två år på  TYA, Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd. På TYA arbetar hon också med Yrkes-SM där 2012 års vinnare i transportteknik var Joakim Johansson, en timmerbilsförare från Gotland. Sara besöker lastbilsmässkor och gymnasieskolor i Sverige och visar ungdomar hur de ska kunna utbilda sig till förare. Förutom det är hon också Hon har arbetat som undersköterska och på restaurang men bytte sedan bana.
- Min morfar hade ett åkeri vilket gjorde mig intresserad av transportyrket och nu vill jag gärna fortsätta arbeta på TYA. Man kan inte ha ett bättre jobb, menar Sara Blomgren.

Åsa Godeau, verksamhetsledare Skogen i Skolan
Åsa Godeau, verksamhetsledare SiS

Lars-Åke
Lars-Åke "Pastorn" Jansson, SJF

Lars-Åke "Pastorn" Jansson, Svenska Jägarförbundet, visade fynd från skogarna i form av spillning, vingar,  skelettdelar med mera som de nyfikna eleverna fick gissa på. Även verksamhetsledare för Skogen i Skolan, Åsa Godeau fick prova på.
- Vi erbjuder också ett material som heter Naturstigen vilket är en tävling där eleverna får hitta utplanterade djurdelar i skogen. Vi har också en holk med ett tittfönster på baksidan där man kan följa hur fågelungarna växer, säger "Pastorn" som fick sitt smeknamn efter teologistudier innan han blev jägare.

Elever åk 4, Hultsbergs skola

Eleverna grillade korv i ett stort tält under lunchen. I bakgrunden syns regionsamordnare Jens Meyer och verksamhetsledare Åsa Godeau, Skogen i Skolan.

Korvgrillning i tält på Skogens dagar

En tredjedel av Sveriges skogsägare är kvinnor
Catrin Olsson, lärare och blivande skogsägare sågade medan en av hennes elever och Aina Spets, ordförande i Skogskvinnorna tittade på.

Lärare Catrin Olsson, Centralskolan, Arvika och Aina Spets, ordförande i Skogskvinnorna

Karlstads brandförsvar visade eleverna hur man kväver eld och alla som ville fick prova på.

Elever kväver eld med Karlstads brandförsvar

Skogen i Skolan ordnar så att din skola får en skolskog
Dan Westerberg och Torbjörn Wrange arbetar på Karlstads naturskola som har en skolskog genom Skogen i Skolan. Vill din skola också ha en egen skolskog? Läs mer information här.

Dan Westerberg och Torbjörn Wrange, Naturskolan i Karlstad Skördare från Stora Enso

Vill du bli skogsmaskinförare?
Stora Enso visade elever hur det går till att arbeta som skogsentreprenör med den stora skördaren och många provade att sitta i förarhytten.

Arbetshästen Lazy och förare Carita Flod från Berntek

Arbetshästar används fortfarande
Förr användes ofta hästar för att dra timmerlass. Lazy, som är en korsning mellan Ardenner och Nordsvensk utför många uppdrag bland annat hos skogsägare, men även för gräsklippning och att dra vagnar vid bröllop och studentfirande.
- Det här är ett fantastiskt jobb! Många elever är intresserade och går på naturbruksgymnasium för att lära sig mer, säger Carita Flod som sköter hästen och är hästförare på Bernttek.

Program för Skogens dagar 2013
Mer information om evenemanget och de olika programpunkterna, hittar du här.

/Gunilla Häggström
Webbansvarig digitala medier
Skogen i Skolans Nationella kansli
gunilla.h@skogen.se

Uppdaterad:

Nyhetsarkiv

 • Välkommen till SkogsSverige – kunskap om skog

  Välkommen till SkogsSverige! Här hittar du massor med information om skogen och skogssektorn. Fakta om Sveriges skogar och om skogsnäringen. Om mångfald och miljö. Träd och trä. Utbildning och uteliv. Och så bjuder vi på världens längsta lista med tips för hur du köper och sköter din julgran. Du kan även söka bland över 7000 frågor och svar om skog och skogsbruk. Och kanske hittar du något intressant i vårt omfattande nyhetsarkiv.
 • 7 000 svar för den vetgirige

  Vår panel med 80 forskare och andra experter har svarat på över 7 000 frågor om skog. I vilken skog trivs tjädern bäst? Hur många tändstickor kan det bli av en asp? Hur gör man för att återplantera efter ett kalhygge? Vad finns det för utbildningar i skogsindustrin? Hur bygger man en kolmila? Frågelådan har stängt för nya frågor men välkommen att botanisera bland alla frågor som redan är ställda.
 • 8 400 förklarade skogsord

  Vad säger hen? ”Anilinved, biotop, centrumbit, daggpunkt…” I Skogsencyklopedin går vi igenom hela skogens alfabet i över 8000 ord. Här hittar du facktermer om skog, natur och skogsbruk. Vare sig du vill ha en förklaring eller bara veta mer.
 • SkogsSveriges nyhetsflöde har upphört

  SkogsSveriges nyhetsbevakning har avslutas. Skogsbrukets nyheter kan du ändå få en gång i veckan från Föreningen Skogen. Beställ nyhetsbrevet eSKOGEN på www.skogen.se !
 • För första gången på tio år: Sverige nettoexporterar träpellets

  Kategorier: Bioenergi
  Hög medeltemperatur under flera år har påverkat efterfrågan av träpellets för uppvärmning. Under 2020 minskade efterfrågan i Sverige med omkring 25 procent, istället ökade exporten av pellets till den högsta på mer än tio år. Den minskade efterfrågan i Sverige hade stor påverkan på både importen och export av pellets. Importen minskade med 73 procent till 120 000 ton. Exporten ökade med 130 procent till 264 000 ton. Det ger en nettoexport av pellets på 144 000 ton pellets från Sverige under 2020. Det är för första gången på minst tio år som Sverige har en nettoexport av pellets. / Svebio
 • Axel Ljudén oc Albin Nyström är jägmästarstudenter och har tillsammaans med två till skapat Barkborrekollen

  Jägmästare skapade Barkborrekollen som ger skogsägare koll

  Kategorier: Forskning & utbildning
  - Vi är ett gäng Jägmästare, två som fortfarande pluggar, en färdig och två programmerare. Vi är tekniskt orienterade och tycker det är mycket intressant hur olika tekniska lösningar kan användas för att öka förståelsen för och tillgängligheten till skogen. Vi startade Ecotype AB – för cirka ett år sen med målet att få ut fler i skogen och öka kunskapen kring den.
 • Jägmästarstudenter som säljer Skogis-granar i Stockholm 2020.

  Träffa en jägmästarstudent och köp en Skogis gran!

  Kategorier: Forskning & utbildning, Julgranar
  Varje år åker ett gäng jägmästarstudenter som studerar tredje året vid Sveriges Lantbruksuniversitet till Stockholm för att sälja julgranar. I år blir det alltså 57:e året som jägmästarstudenter säljer julgranar samt levererar julgranar till hovet. Fram till den 22/12 pågår försäljningen!
 • Tobias Barrstrand och Jonathan Andersson har startat företaget Skogspartner

  Skogsmästare och jägmästare förser branschen med innovativa hybridplaner

  Kategorier: Forskning & utbildning, Skogen – vårt gröna tak och vårt gröna guld
  Tobias Barrstrand har startat företaget Skogspartner som förser skogsägare med ”hybridplaner baserad på laserburen skogsdata och simuleringar i Skogsanalysen” där han samarbetar med Jonathan Andersson. / SkogsSverige
 • Avsnitt 2 ur säsong 2 av ”SCAs ingenjörspodd"

  Kategorier: Forskning & utbildning
  Dags för avsnitt två av ”SCAs ingenjörspodd”. Våra poddvärdar Therese, Ludvig och Linnea får besök av Robin Ferm, en student på Chalmers som i somras fick det spännande uppdraget att sommarjobba som chef på SCA. Att sommarjobba har alla poddvärdarna erfarenhet av, men inte i rollen som chef! / SCA
 • Skogspartner lanserar flygburen laserdata för skogsbruksplaner

  Skogspartner först ut med hybridplaner

  Kategorier: Skogen – vårt gröna tak och vårt gröna guld
  Flygburen laserdata används traditionellt i förtolkning och ger stöd i fält när man sedan gör mätningar. Den stora, och tidskrävande, delen av skogsbruksplaneringen är mätningar i fält där 10000 hektar normalt kan ta upp till ett år att kartlägga. Men ny laserdata i kombination med Skogsanalysen ger nya möjligheter och nu lanserar Skogspartner sitt nya digitaliserade sätt att göra Skogsbruksplaner under namnet hybridplan. / Skogspartner
 • Föreläsarna på jubileet och specialisterna i Frågelådans expertpanel fick ett glasunderlägg i björk med jubileumslogotypen på.

  Jubileet visade på SkogsSveriges viktiga betydelse för dig, mig och skogssektorn

  Kategorier: Skogen – vårt gröna tak och vårt gröna guld
  Kunde du inte ta del av det digitala jubileet får du möjligheten här! Temat för jubileet var utbildning och rekrytering med förändrade skogliga utbildningar och skoglig forskning. En Jägmästare och en Skogsmästare berättade om utbildningen, sina yrken och hur de arbetar för SkogsSverige. Se filmen från evenemanget och läs igenom presentationerna.
 • Publishingpriset 2020 gick till filmen "Aspen producerad av Bitzer, Skogforsk och SLU

  Filmen ”Aspen” tog hem det prestigefyllda Publishingpriset 2020

  Kategorier: Skogen – vårt gröna tak och vårt gröna guld
  Skogsfilmen omnämns särskilt för sin nyskapande interaktivitet och har producerats av Bitzer Productions AB tillsammans med Skogforsk och SLU.