Jens Meyer tilldelades Föreningen Skogens utmärkelse Silverkvisten

Written by admin On the 0 Comments
Jens Meyer är Regionsamordnare för Värmland sedan 1998 och han har uthålligt verkat för ökad kunskap om skogens möjligheter, möjligheter både i pedagogiken, som arbetsmöjlighet och för samhället. På Skogen i Skolans Riksmöte den 10-11 november tilldelades Jens utmärkelsen Silverkvisten genom vd Bengt Ek som representerade Föreningen Skogens styrelse.

Vad har du för bakgrund?
- Jag är utbildad möbelsnickare och läst vidare vid Linköpings universitet till slöjd- och teknik lärare.

Vilken är din roll i Skogen i Skolan och hur länge du har arbetat med verksamheten?
- Sedan 1998 har jag varit Regionssamordare i Värmland.

Vilka Skogen i Skolan-aktiviteter har du haft och varit mest nöjd med? Hur många har du nått?
- Kursen, "Lära med skolskogen" på Duse udde utanför Säffle arrangerade vi under många år då ca 500 lärare deltog.  Vid Skogens Dagar i Karlstad har jag varit projektledare vid 7 tillfällen av 8 och ca. 28.000 elever har fått skoglig kunskap sedan starten 1996. Det evenemanget återkommer vart tredje år. Förutom detta har jag hållt kurser för lärare/lärarstudenter i utomhuspedagogik och trämaterial-lära vid KAU, Karlstads Universitet. Sist men inte minst alla möten i skogen med elever och lärare på skogsdagar i Värmlands alla 16 kommuner med Skogen i Skolan-aktiviteter.

Kan du berätta mer om din bok?
- "Mat i skolskogen" kom ut 2005 och öppnade fler dörrar med heldagar i skogen och skogsmat över öppen eld. Jag blev intervjuad på bokmässan i Göteborg av restauratören Carl-Jan Granqvist och besökte Måltidens hus i Grythyttan. Enligt kocken Per Morberg Kolbulle är jag proffs eller "Världsmästare" på kolbullar och Morberg fick själv lära sig att steka Värmländska Kolbullar.

Vad är det bästa med Skogen i Skolan och hur skulle din vision för Region Värmland se ut?
- Det bästa med Skogen i Skolan är att kunna inspirera elever att söka sig till Sveriges absolut viktigaste basnäring. Det är också oerhört förmånligt att kunna använda skogen som ett pedagogiskt rum, med himlen som tak, skogen som väggar, marken som golv och elden till samvaro. Det är en viktig uppgift att berätta om skog och att träffa alla yrkesmänniskor som jobbar med skogen som råvara samt all högteknologisk förädling. Min vision är att alla elever i Värmland kommer i kontakt med Skogen i Skolan någon gång under sin skoltid, att de har möjlighet att delta på Skogens Dagar i Karlstad och naturligtvis ska de ha provat att plantera ett träd!

Föreningen Skogens styrelse tilldelar Jens Meyer utmärkelsen Silverkvisten
Jens Meyer tilldelades Silverkvisten under Skogen i Skolans Riksmöte 2016.

Här nedan kan du läsa motiveringen.

"Jens är en representant för Skogen i Skolan när verksamheten är som bäst. Han har varit aktiv sedan 1990-talet och är därmed en av de regionssamordnare som varit med längst. Han har uthålligt verkat för ökad kunskap om skogens möjligheter, möjligheter både i pedagogiken, som arbetsmöjlighet och för samhället.

Jens har varit aktiv i arbetet med att utveckla Skogen i Skolans verksamhet och verktyg, bland annat genom att skriva kokboken Mat i skolskogen och som medförfattare till Möjligheter i skolskogen. 

Sedan många år arrangerar han Skogens dagar där elever och lärare i årskurs 4 till 6 från hela Värmland får lära sig mer om skog. Och han har sett till att lärarstudenter på Universitetet i Karlstad fått utbildning i utomhuspedagogik.

Jens är pedagogisk, påhittig, seriös och besjälad av att föra ut budskapet att en sysselsättning inom skogen och skogsindustrin är en framtidsbransch för unga idag. Just nu är han dessutom delaktig i produktionen av ett barnprogram som vill ge barnen kärleken till och kunskapen om skogen tillbaka.

Både skolor och skogssektorn i Värmland, men även resten av Sverige, känner ett stöd i Jens verksamhet och på det sättet är han en både enastående och samtidigt typisk representant för de människor som lägger sin själ i att få in Skogen i Skolan."

Vi önskar Jens Meyer lycka till med det fortsatta, framgångrika arbetet med Skogen i Skolan Värmland!

Mer information

Uppdaterad:

Nyhetsarkiv

 • Axel Ljudén oc Albin Nyström är jägmästarstudenter och har tillsammaans med två till skapat Barkborrekollen

  Jägmästare skapade Barkborrekollen som ger skogsägare koll

  Kategorier: Forskning & utbildning
  - Vi är ett gäng Jägmästare, två som fortfarande pluggar, en färdig och två programmerare. Vi är tekniskt orienterade och tycker det är mycket intressant hur olika tekniska lösningar kan användas för att öka förståelsen för och tillgängligheten till skogen. Vi startade Ecotype AB – för cirka ett år sen med målet att få ut fler i skogen och öka kunskapen kring den.
 • Jägmästarstudenter som säljer Skogis-granar i Stockholm 2020.

  Träffa en jägmästarstudent och köp en Skogis gran!

  Kategorier: Forskning & utbildning, Julgranar
  Varje år åker ett gäng jägmästarstudenter som studerar tredje året vid Sveriges Lantbruksuniversitet till Stockholm för att sälja julgranar. I år blir det alltså 57:e året som jägmästarstudenter säljer julgranar samt levererar julgranar till hovet. Fram till den 22/12 pågår försäljningen!
 • Tobias Barrstrand och Jonathan Andersson har startat företaget Skogspartner

  Skogsmästare och jägmästare förser branschen med innovativa hybridplaner

  Kategorier: Forskning & utbildning, Skog
  Tobias Barrstrand har startat företaget Skogspartner som förser skogsägare med ”hybridplaner baserad på laserburen skogsdata och simuleringar i Skogsanalysen” där han samarbetar med Jonathan Andersson. / SkogsSverige
 • Avsnitt 2 ur säsong 2 av ”SCAs ingenjörspodd"

  Kategorier: Forskning & utbildning
  Dags för avsnitt två av ”SCAs ingenjörspodd”. Våra poddvärdar Therese, Ludvig och Linnea får besök av Robin Ferm, en student på Chalmers som i somras fick det spännande uppdraget att sommarjobba som chef på SCA. Att sommarjobba har alla poddvärdarna erfarenhet av, men inte i rollen som chef! / SCA
 • Skogspartner lanserar flygburen laserdata för skogsbruksplaner

  Skogspartner först ut med hybridplaner

  Kategorier: Skog
  Flygburen laserdata används traditionellt i förtolkning och ger stöd i fält när man sedan gör mätningar. Den stora, och tidskrävande, delen av skogsbruksplaneringen är mätningar i fält där 10000 hektar normalt kan ta upp till ett år att kartlägga. Men ny laserdata i kombination med Skogsanalysen ger nya möjligheter och nu lanserar Skogspartner sitt nya digitaliserade sätt att göra Skogsbruksplaner under namnet hybridplan. / Skogspartner
 • Föreläsarna på jubileet och specialisterna i Frågelådans expertpanel fick ett glasunderlägg i björk med jubileumslogotypen på.

  Jubileet visade på SkogsSveriges viktiga betydelse för dig, mig och skogssektorn

  Kategorier: Skog
  Kunde du inte ta del av det digitala jubileet får du möjligheten här! Temat för jubileet var utbildning och rekrytering med förändrade skogliga utbildningar och skoglig forskning. En Jägmästare och en Skogsmästare berättade om utbildningen, sina yrken och hur de arbetar för SkogsSverige. Se filmen från evenemanget och läs igenom presentationerna.
 • Publishingpriset 2020 gick till filmen "Aspen producerad av Bitzer, Skogforsk och SLU

  Filmen ”Aspen” tog hem det prestigefyllda Publishingpriset 2020

  Kategorier: Skog
  Skogsfilmen omnämns särskilt för sin nyskapande interaktivitet och har producerats av Bitzer Productions AB tillsammans med Skogforsk och SLU.
 • Årets stora trender är självplock och rödgran!

  Kategorier: Julgranar
  Danske Banks skogsexpert Johan Freij spår kraftig försäljningsökning av äkta julgranar. / Danske Bank
 • Michael Lagerkvist, skogsmästare och vd Cambium, samt föreläsare på SkogsSveriges 25-årsjubileum

  Michael Lagerkvist: SkogsSveriges stora betydelse för dig, mig och skogssektorn

  Kategorier: Skog
  På SkogsSveriges digitala 25-årsjubileum berättade Michael Lagerkvist om de intervjuer han gjort med skogstjänstemän, skogsägare, lärare och elever. - Det var och är mycket bra för skogsbranschen att ha en neutral plattform som sprider skoglig kunskap och information. Jag ser en stark fortsatt utveckling av webbplatsen med mer fakta om nya produkter och att visa på skogens viktiga roll i klimatfrågan. SkogsSverige har en unik position att sprida kunskapen om detta.
 • SkogsSverige firade 25-årsjubileum den 5/11 2020

  SkogsSverige firade 25 år: "Får viktig branschroll även kommande år"

  Kategorier: Forskning & utbildning
  SkogsSverige på internet 25-årsjubilerade med ett seminarium på förmiddagen idag på KSLA, Stockholm. Ett 70-tal deltagare följde seminariet digitalt. Bengt Ek, Föreningen Skogens generalsekreterare, framhöll i avslutningen att SkogsSverige spelar en viktig roll för branschen som faktabank, nyhetsförmedlare och kunskapskälla. "Och det är min övertygelse att den betydelsen kommer att bestå även kommande år", sa han. Seminariets två tyngdpunkter låg på skogsforskningens möjligheter och utmaningar samt på rekrytering. Den filmade versionen och presentationer kommer i närtid att finnas tillgängligt på SkogsSveriges webbplats.
 • Skogs- och träbranschen suddar ut gränsen mellan Sverige och Norge

  Kategorier: Trä och träindustrin - världens sjätte största producent
  Nu släpps två nya rapporter där företag inom skogs-, trä- och byggbranschen i gränsregionen mellan Oslo och Göteborg intervjuats. Där framkommer att efterfrågan på trä ökar och att klimatfrågan och rekryteringsbehoven ses som utmaningar som lockar fram nya innovativa lösningar. / Fyrbodal
 • Nu är det premiär för säsong 2 av ”SCAs ingenjörspodd"

  Kategorier: Forskning & utbildning
  Vi inleder med att titta närmare på området innovation och har bjudit in SCAs innovationschef Magnus Viström. Han gästar poddstudion som i avsnitt 1 leds av värdarna Sara Starrsjö, Therese Nylander och Hilma Bolin. / SCA