Jens Meyer tilldelades Föreningen Skogens utmärkelse Silverkvisten

Written by admin On the 0 Comments
Jens Meyer är Regionsamordnare för Värmland sedan 1998 och han har uthålligt verkat för ökad kunskap om skogens möjligheter, möjligheter både i pedagogiken, som arbetsmöjlighet och för samhället. På Skogen i Skolans Riksmöte den 10-11 november tilldelades Jens utmärkelsen Silverkvisten genom vd Bengt Ek som representerade Föreningen Skogens styrelse.

Vad har du för bakgrund?
- Jag är utbildad möbelsnickare och läst vidare vid Linköpings universitet till slöjd- och teknik lärare.

Vilken är din roll i Skogen i Skolan och hur länge du har arbetat med verksamheten?
- Sedan 1998 har jag varit Regionssamordare i Värmland.

Vilka Skogen i Skolan-aktiviteter har du haft och varit mest nöjd med? Hur många har du nått?
- Kursen, "Lära med skolskogen" på Duse udde utanför Säffle arrangerade vi under många år då ca 500 lärare deltog.  Vid Skogens Dagar i Karlstad har jag varit projektledare vid 7 tillfällen av 8 och ca. 28.000 elever har fått skoglig kunskap sedan starten 1996. Det evenemanget återkommer vart tredje år. Förutom detta har jag hållt kurser för lärare/lärarstudenter i utomhuspedagogik och trämaterial-lära vid KAU, Karlstads Universitet. Sist men inte minst alla möten i skogen med elever och lärare på skogsdagar i Värmlands alla 16 kommuner med Skogen i Skolan-aktiviteter.

Kan du berätta mer om din bok?
- "Mat i skolskogen" kom ut 2005 och öppnade fler dörrar med heldagar i skogen och skogsmat över öppen eld. Jag blev intervjuad på bokmässan i Göteborg av restauratören Carl-Jan Granqvist och besökte Måltidens hus i Grythyttan. Enligt kocken Per Morberg Kolbulle är jag proffs eller "Världsmästare" på kolbullar och Morberg fick själv lära sig att steka Värmländska Kolbullar.

Vad är det bästa med Skogen i Skolan och hur skulle din vision för Region Värmland se ut?
- Det bästa med Skogen i Skolan är att kunna inspirera elever att söka sig till Sveriges absolut viktigaste basnäring. Det är också oerhört förmånligt att kunna använda skogen som ett pedagogiskt rum, med himlen som tak, skogen som väggar, marken som golv och elden till samvaro. Det är en viktig uppgift att berätta om skog och att träffa alla yrkesmänniskor som jobbar med skogen som råvara samt all högteknologisk förädling. Min vision är att alla elever i Värmland kommer i kontakt med Skogen i Skolan någon gång under sin skoltid, att de har möjlighet att delta på Skogens Dagar i Karlstad och naturligtvis ska de ha provat att plantera ett träd!

Föreningen Skogens styrelse tilldelar Jens Meyer utmärkelsen Silverkvisten
Jens Meyer tilldelades Silverkvisten under Skogen i Skolans Riksmöte 2016.

Här nedan kan du läsa motiveringen.

"Jens är en representant för Skogen i Skolan när verksamheten är som bäst. Han har varit aktiv sedan 1990-talet och är därmed en av de regionssamordnare som varit med längst. Han har uthålligt verkat för ökad kunskap om skogens möjligheter, möjligheter både i pedagogiken, som arbetsmöjlighet och för samhället.

Jens har varit aktiv i arbetet med att utveckla Skogen i Skolans verksamhet och verktyg, bland annat genom att skriva kokboken Mat i skolskogen och som medförfattare till Möjligheter i skolskogen. 

Sedan många år arrangerar han Skogens dagar där elever och lärare i årskurs 4 till 6 från hela Värmland får lära sig mer om skog. Och han har sett till att lärarstudenter på Universitetet i Karlstad fått utbildning i utomhuspedagogik.

Jens är pedagogisk, påhittig, seriös och besjälad av att föra ut budskapet att en sysselsättning inom skogen och skogsindustrin är en framtidsbransch för unga idag. Just nu är han dessutom delaktig i produktionen av ett barnprogram som vill ge barnen kärleken till och kunskapen om skogen tillbaka.

Både skolor och skogssektorn i Värmland, men även resten av Sverige, känner ett stöd i Jens verksamhet och på det sättet är han en både enastående och samtidigt typisk representant för de människor som lägger sin själ i att få in Skogen i Skolan."

Vi önskar Jens Meyer lycka till med det fortsatta, framgångrika arbetet med Skogen i Skolan Värmland!

Mer information

Uppdaterad:

Nyhetsarkiv

 • Välkommen till SkogsSverige – kunskap om skog

  Välkommen till SkogsSverige! Här hittar du massor med information om skogen och skogssektorn. Fakta om Sveriges skogar och om skogsnäringen. Om mångfald och miljö. Träd och trä. Utbildning och uteliv. Och så bjuder vi på världens längsta lista med tips för hur du köper och sköter din julgran. Du kan även söka bland över 7000 frågor och svar om skog och skogsbruk. Och kanske hittar du något intressant i vårt omfattande nyhetsarkiv.
 • 7 000 svar för den vetgirige

  Vår panel med 80 forskare och andra experter har svarat på över 7 000 frågor om skog. I vilken skog trivs tjädern bäst? Hur många tändstickor kan det bli av en asp? Hur gör man för att återplantera efter ett kalhygge? Vad finns det för utbildningar i skogsindustrin? Hur bygger man en kolmila? Frågelådan har stängt för nya frågor men välkommen att botanisera bland alla frågor som redan är ställda.
 • 8 400 förklarade skogsord

  Vad säger hen? ”Anilinved, biotop, centrumbit, daggpunkt…” I Skogsencyklopedin går vi igenom hela skogens alfabet i över 8000 ord. Här hittar du facktermer om skog, natur och skogsbruk. Vare sig du vill ha en förklaring eller bara veta mer.
 • SkogsSveriges nyhetsflöde har upphört

  SkogsSveriges nyhetsbevakning har avslutas. Skogsbrukets nyheter kan du ändå få en gång i veckan från Föreningen Skogen. Beställ nyhetsbrevet eSKOGEN på www.skogen.se !
 • För första gången på tio år: Sverige nettoexporterar träpellets

  Kategorier: Bioenergi
  Hög medeltemperatur under flera år har påverkat efterfrågan av träpellets för uppvärmning. Under 2020 minskade efterfrågan i Sverige med omkring 25 procent, istället ökade exporten av pellets till den högsta på mer än tio år. Den minskade efterfrågan i Sverige hade stor påverkan på både importen och export av pellets. Importen minskade med 73 procent till 120 000 ton. Exporten ökade med 130 procent till 264 000 ton. Det ger en nettoexport av pellets på 144 000 ton pellets från Sverige under 2020. Det är för första gången på minst tio år som Sverige har en nettoexport av pellets. / Svebio
 • Axel Ljudén oc Albin Nyström är jägmästarstudenter och har tillsammaans med två till skapat Barkborrekollen

  Jägmästare skapade Barkborrekollen som ger skogsägare koll

  Kategorier: Forskning & utbildning
  - Vi är ett gäng Jägmästare, två som fortfarande pluggar, en färdig och två programmerare. Vi är tekniskt orienterade och tycker det är mycket intressant hur olika tekniska lösningar kan användas för att öka förståelsen för och tillgängligheten till skogen. Vi startade Ecotype AB – för cirka ett år sen med målet att få ut fler i skogen och öka kunskapen kring den.
 • Jägmästarstudenter som säljer Skogis-granar i Stockholm 2020.

  Träffa en jägmästarstudent och köp en Skogis gran!

  Kategorier: Forskning & utbildning, Julgranar
  Varje år åker ett gäng jägmästarstudenter som studerar tredje året vid Sveriges Lantbruksuniversitet till Stockholm för att sälja julgranar. I år blir det alltså 57:e året som jägmästarstudenter säljer julgranar samt levererar julgranar till hovet. Fram till den 22/12 pågår försäljningen!
 • Tobias Barrstrand och Jonathan Andersson har startat företaget Skogspartner

  Skogsmästare och jägmästare förser branschen med innovativa hybridplaner

  Kategorier: Forskning & utbildning, Skogen – vårt gröna tak och vårt gröna guld
  Tobias Barrstrand har startat företaget Skogspartner som förser skogsägare med ”hybridplaner baserad på laserburen skogsdata och simuleringar i Skogsanalysen” där han samarbetar med Jonathan Andersson. / SkogsSverige
 • Avsnitt 2 ur säsong 2 av ”SCAs ingenjörspodd"

  Kategorier: Forskning & utbildning
  Dags för avsnitt två av ”SCAs ingenjörspodd”. Våra poddvärdar Therese, Ludvig och Linnea får besök av Robin Ferm, en student på Chalmers som i somras fick det spännande uppdraget att sommarjobba som chef på SCA. Att sommarjobba har alla poddvärdarna erfarenhet av, men inte i rollen som chef! / SCA
 • Skogspartner lanserar flygburen laserdata för skogsbruksplaner

  Skogspartner först ut med hybridplaner

  Kategorier: Skogen – vårt gröna tak och vårt gröna guld
  Flygburen laserdata används traditionellt i förtolkning och ger stöd i fält när man sedan gör mätningar. Den stora, och tidskrävande, delen av skogsbruksplaneringen är mätningar i fält där 10000 hektar normalt kan ta upp till ett år att kartlägga. Men ny laserdata i kombination med Skogsanalysen ger nya möjligheter och nu lanserar Skogspartner sitt nya digitaliserade sätt att göra Skogsbruksplaner under namnet hybridplan. / Skogspartner
 • Föreläsarna på jubileet och specialisterna i Frågelådans expertpanel fick ett glasunderlägg i björk med jubileumslogotypen på.

  Jubileet visade på SkogsSveriges viktiga betydelse för dig, mig och skogssektorn

  Kategorier: Skogen – vårt gröna tak och vårt gröna guld
  Kunde du inte ta del av det digitala jubileet får du möjligheten här! Temat för jubileet var utbildning och rekrytering med förändrade skogliga utbildningar och skoglig forskning. En Jägmästare och en Skogsmästare berättade om utbildningen, sina yrken och hur de arbetar för SkogsSverige. Se filmen från evenemanget och läs igenom presentationerna.
 • Publishingpriset 2020 gick till filmen "Aspen producerad av Bitzer, Skogforsk och SLU

  Filmen ”Aspen” tog hem det prestigefyllda Publishingpriset 2020

  Kategorier: Skogen – vårt gröna tak och vårt gröna guld
  Skogsfilmen omnämns särskilt för sin nyskapande interaktivitet och har producerats av Bitzer Productions AB tillsammans med Skogforsk och SLU.