Fel i Ekot om överavverkning

30 september 2014 Skogen överavverkas enligt uppgifter som upprepas i dagens ekosändningar. Riksskogstaxeringen hävdar däremot att skogen växer så att det knakar.

I tisdagens ekosändningar intervjuas en företrädare för Världsnaturfonden om den nya rapporten Living Planet. Sverige ligger dåligt till i klimatligan. Det framgår också att skogen överavverkas.

– Enligt rapporten skulle det gå åt 3,7 jordklot om alla skulle konsumera som svenskar, uppger programledaren. Skogen och fisket hinner inte återväxa i den takt vi förbrukar. Och naturen klarar inte av att ta hand om växthusgaser lika snabbt som vi släpper ut dem. Världsnaturfonden placerar Sverige som det tionde värsta landet i världen mätåret 2010. I den förra rapporten för två år sedan var Sverige på trettonde plats.

Samtidigt uppger Riksskogstaxeringen att skogen tvärt om växer så att det knakar.

– Vi ser att skogen växer cirka 30 procent mer än det som avverkas och det som dör naturligt. Detta medför, trots skogsbränder och stormar, en fortsatt stadig ökning av virkesförrådet på riksnivå, sade Jonas Fridman, programchef för Riksskogstaxeringen vid SLU i ett meddelande för några dagar sedan.

– Att skogen förbrukas snabbare än den återväxter gäller det globala läget, det försvann i Ekots inlägg, kommenterar WWFs Linda Berglund.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb