Ett regnigare Sverige bekräftas i ny rapport

2 november 2015 SMHI har tittat på hur klimatet kan förändras beroende på hur mycket växthusgaser vi släpper ut. Analyserna har gjorts länsvis och är tänka att användas vid exempelvis skogsbruksplanering.



De nya rapporterna för alla Sveriges län ger geografiskt detaljerad information om klimatets utveckling. Klimatanalyserna kan exempelvis användas för samhällsplanering, naturvård, dricksvattenfrågor, jord- och skogsbruk.

Här visas två olika framtidsscenarier, ett med kraftfull klimatpolitik för att minska utsläppen, och ett med dagens klimatpolitik med fortsatt accelererande utsläpp.
– De nya resultaten bekräftar tidigare slutsatser, vi får högre temperaturer och mer nederbörd. Analyserna visar tydligt att klimatet påverkas av utsläppen. De största förändringarna sker från mitten av seklet, säger Elin Sjökvist, projektledare SMHI,i ett pressmeddelande.
Med fortsatt ökande utsläppsnivåer stiger Sveriges medeltemperatur fram till nästa sekelskifte med 4-6 grader. Med minskade utsläpp kan ökningen stanna på 2-4 grader. Medelnederbörden ökar med 30-50 procent , med ökande utsläpp, men som mest 30 procent med utsläppsminskningar. Flödena i våra vattendrag väntas öka vintertid och minska sommartid. De allra högsta flödena, som kan orsaka översvämning, minskar generellt i norra Sverige och ökar i södra Sverige. Antal dagar med snötäcke förväntas minska med 40-80 dagar.
De nya länsanalyserna innehåller ett detaljerat kartmaterial med klimatscenarier för olika tidsperioder.  Här omnämns temperatur, nederbörd, tillrinning och markfuktighet. För länen i norr finns även information om snö och mer detaljerat material om tillrinning. För landets sydliga län redovisas scenarier kring låg vattentillgång, kyl- och värmebehov samt mer information kring nederbörd.
 

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb