Skogsmästare och jägmästare förser branschen med innovativa hybridplaner

Written by Gunilla Häggström On the 0 Comments
Tobias Barrstrand och Jonathan Andersson har startat företaget Skogspartner
Tobias Barrstrand har startat företaget Skogspartner som förser skogsägare med ”hybridplaner baserad på laserburen skogsdata och simuleringar i Skogsanalysen” där han samarbetar med Jonathan Andersson. / SkogsSverige

Tobias Barrstrand, jägmästare

När blev du färdig med utbildningen, hade du någon inriktning och varför ville du bli just jägmästare?
– Jag blev färdig med utbildningen 2009 och avslutade mina sista två år på Ultuna i Uppsala med inriktning skogsindustriell ekonomi. Jag har alltid varit aktiv och gillat skog och natur, och blev direkt intresserad när jag hittade utbildningen när jag började fundera på vad jag skulle studera efter värnplikten.

När startade du företaget?
– Jag startade företaget under sista året under min utbildning tillsammans med en kursare. Jag skrev examensarbete om marknaden för oberoende rådgivning inom skogsbranschen och tyckte att jag identifierade en möjlighet på marknaden.

Vad har betytt mest för dig i yrket med tanke på din utbildningar?
– För mig blev det en väldigt bra kombination med de skogliga första åren i Umeå och det ekonomiska och affärsmässiga i Uppsala. Det nätverk och relationer jag byggde upp har betytt mycket både personligt och affärsmässigt för mig.

Har du tips till andra som vill gå utbildningarna?
– Jag hade ingen koppling eller bakgrund till vare sig skog eller jakt när jag började utbildningen, och även om många kursare säkerligen är uppvuxna med det, så ska ni absolut inte låta det skrämma er från att söka utbildningen. Olika är bra. Håller också med Jonathan, ta chansen, var öppen och skapa relationer. Branschen är liten och ni kommer med största sannolikhet springa på många kursare i arbetslivet.

Vilken vision har du framåt?
– Just nu expanderar vi som företag, och det är en spännande tid med mycket utveckling och nya idéer, innovation och digitalisering är i fokus. Vi ser en ökad efterfrågan på skoglig och strategisk rådgivning, vilket är väldigt roligt och helt i linje med vår vision, att skogsägare ska ha tillgång till kunskapen om sin skogs potential och möjligheter. Vi vill fortsätta att hjälpa skogsägare med att skapa en egen vision och strategi för att nå ett hållbart och uthålligt skogsbruk.

Jonathan Andersson, skogsmästare

När blev du färdig med utbildningen, hade du någon inriktning och varför ville du bli just skogsmästare?
– Jag blev färdig med utbildningen 2018. På gymnasiet studerade jag Naturbruk/jakt och viltvård, och letade mig därifrån vidare till skogligt basår i Värnamo för att garantera en plats till Skogsmästarskolan. Inriktningen skog intresserar mig eftersom jag vill vara med och påverka framtidens skogsbruk och hur det hanteras i Sverige. Flera skogsmästare jag pratade med var väldigt nöjda med utbildningen, den verkade bra med något mer praktisk inriktning vilket passar mig.

Hur har du utvecklat hybridskogsbruksplanerna?
– Det är en lång process som löpt parallellt med vanliga skogsbruksplaner i många år för att kunna utveckla vårt verktyg Skogsanalysen. När ny laserdata kom ut såg vi möjligheten att använda detta verktyg även för att processa denna typ av data, vilket ledde till framtagningen av det som vi idag kallar ”hybridplaner”.

Vad har betytt mest för dig i yrket med tanke på din utbildning?
– Det mest användbara från skogsmästarutbildningen var de skogliga skötselgrunderna, vilka hela vårt skogsbruk i Sverige fortfarande bygger på. Trots all ny teknik och framsteg gällande rationaliseringar etc. så kan man alltid gå tillbaka till resultat och forskning som togs fram på 1900-talet och finna att dessa stämmer förvånansvärt bra. Förståelsen för dessa gör att man alltid känner sig förberedd att tackla även de svåraste frågor och problem man stöter på i arbetslivet.

Har du tips till andra som vill gå utbildningarna?
– Skogsmästarskolan har en väldigt stark tradition av networking - både mellan studenter och direkt till branschen. Ta vara på varje tillfälle som ges att bygga upp ett nätverk oavsett om det är under en föreläsning på studietid eller på studentpuben senare på kvällen.

Mer information

Uppdaterad:
Gunilla Häggström's picture
Gunilla Häggström
Kommunikationsansvarig SkogsSverige

Nyhetsarkiv

 • Axel Ljudén oc Albin Nyström är jägmästarstudenter och har tillsammaans med två till skapat Barkborrekollen

  Jägmästare skapade Barkborrekollen som ger skogsägare koll

  Kategorier: Forskning & utbildning
  - Vi är ett gäng Jägmästare, två som fortfarande pluggar, en färdig och två programmerare. Vi är tekniskt orienterade och tycker det är mycket intressant hur olika tekniska lösningar kan användas för att öka förståelsen för och tillgängligheten till skogen. Vi startade Ecotype AB – för cirka ett år sen med målet att få ut fler i skogen och öka kunskapen kring den.
 • Jägmästarstudenter som säljer Skogis-granar i Stockholm 2020.

  Träffa en jägmästarstudent och köp en Skogis gran!

  Kategorier: Forskning & utbildning, Julgranar
  Varje år åker ett gäng jägmästarstudenter som studerar tredje året vid Sveriges Lantbruksuniversitet till Stockholm för att sälja julgranar. I år blir det alltså 57:e året som jägmästarstudenter säljer julgranar samt levererar julgranar till hovet. Fram till den 22/12 pågår försäljningen!
 • Avsnitt 2 ur säsong 2 av ”SCAs ingenjörspodd"

  Kategorier: Forskning & utbildning
  Dags för avsnitt två av ”SCAs ingenjörspodd”. Våra poddvärdar Therese, Ludvig och Linnea får besök av Robin Ferm, en student på Chalmers som i somras fick det spännande uppdraget att sommarjobba som chef på SCA. Att sommarjobba har alla poddvärdarna erfarenhet av, men inte i rollen som chef! / SCA
 • Skogspartner lanserar flygburen laserdata för skogsbruksplaner

  Skogspartner först ut med hybridplaner

  Kategorier: Skog
  Flygburen laserdata används traditionellt i förtolkning och ger stöd i fält när man sedan gör mätningar. Den stora, och tidskrävande, delen av skogsbruksplaneringen är mätningar i fält där 10000 hektar normalt kan ta upp till ett år att kartlägga. Men ny laserdata i kombination med Skogsanalysen ger nya möjligheter och nu lanserar Skogspartner sitt nya digitaliserade sätt att göra Skogsbruksplaner under namnet hybridplan. / Skogspartner
 • Föreläsarna på jubileet och specialisterna i Frågelådans expertpanel fick ett glasunderlägg i björk med jubileumslogotypen på.

  Jubileet visade på SkogsSveriges viktiga betydelse för dig, mig och skogssektorn

  Kategorier: Skog
  Kunde du inte ta del av det digitala jubileet får du möjligheten här! Temat för jubileet var utbildning och rekrytering med förändrade skogliga utbildningar och skoglig forskning. En Jägmästare och en Skogsmästare berättade om utbildningen, sina yrken och hur de arbetar för SkogsSverige. Se filmen från evenemanget och läs igenom presentationerna.
 • Publishingpriset 2020 gick till filmen "Aspen producerad av Bitzer, Skogforsk och SLU

  Filmen ”Aspen” tog hem det prestigefyllda Publishingpriset 2020

  Kategorier: Skog
  Skogsfilmen omnämns särskilt för sin nyskapande interaktivitet och har producerats av Bitzer Productions AB tillsammans med Skogforsk och SLU.
 • Årets stora trender är självplock och rödgran!

  Kategorier: Julgranar
  Danske Banks skogsexpert Johan Freij spår kraftig försäljningsökning av äkta julgranar. / Danske Bank
 • Michael Lagerkvist, skogsmästare och vd Cambium, samt föreläsare på SkogsSveriges 25-årsjubileum

  Michael Lagerkvist: SkogsSveriges stora betydelse för dig, mig och skogssektorn

  Kategorier: Skog
  På SkogsSveriges digitala 25-årsjubileum berättade Michael Lagerkvist om de intervjuer han gjort med skogstjänstemän, skogsägare, lärare och elever. - Det var och är mycket bra för skogsbranschen att ha en neutral plattform som sprider skoglig kunskap och information. Jag ser en stark fortsatt utveckling av webbplatsen med mer fakta om nya produkter och att visa på skogens viktiga roll i klimatfrågan. SkogsSverige har en unik position att sprida kunskapen om detta.
 • SkogsSverige firade 25-årsjubileum den 5/11 2020

  SkogsSverige firade 25 år: "Får viktig branschroll även kommande år"

  Kategorier: Forskning & utbildning
  SkogsSverige på internet 25-årsjubilerade med ett seminarium på förmiddagen idag på KSLA, Stockholm. Ett 70-tal deltagare följde seminariet digitalt. Bengt Ek, Föreningen Skogens generalsekreterare, framhöll i avslutningen att SkogsSverige spelar en viktig roll för branschen som faktabank, nyhetsförmedlare och kunskapskälla. "Och det är min övertygelse att den betydelsen kommer att bestå även kommande år", sa han. Seminariets två tyngdpunkter låg på skogsforskningens möjligheter och utmaningar samt på rekrytering. Den filmade versionen och presentationer kommer i närtid att finnas tillgängligt på SkogsSveriges webbplats.
 • Skogs- och träbranschen suddar ut gränsen mellan Sverige och Norge

  Kategorier: Trä och träindustrin - världens sjätte största producent
  Nu släpps två nya rapporter där företag inom skogs-, trä- och byggbranschen i gränsregionen mellan Oslo och Göteborg intervjuats. Där framkommer att efterfrågan på trä ökar och att klimatfrågan och rekryteringsbehoven ses som utmaningar som lockar fram nya innovativa lösningar. / Fyrbodal
 • Nu är det premiär för säsong 2 av ”SCAs ingenjörspodd"

  Kategorier: Forskning & utbildning
  Vi inleder med att titta närmare på området innovation och har bjudit in SCAs innovationschef Magnus Viström. Han gästar poddstudion som i avsnitt 1 leds av värdarna Sara Starrsjö, Therese Nylander och Hilma Bolin. / SCA
 • Jägmästarnas Förening tillsammans med Skogshögskolans studentkår arrangerar en livesänd konsert

  Kategorier: Forskning & utbildning
  För att liva upp i novembermörkret bjuder Jägmästarnas Förening tillsammans med Skogshögskolans studentkår in till en livesänd lansering av den 12:e upplagan av Skogisvisor från Skogis Kårhus i Umeå. Livesändningen sker den 6 november kl 18 till 19 via Jägmästarnas Förenings Youtubekanal. Tillsammans uppmärksammar vi den fantastiska kulturskatt och skogshistoria som utgörs av Skogis visor och sånger.