Skogen är vår framtid

27 januari 2020 Vem äger rätten till skogen? Vilka metoder ska användas? Kommer vi att markbereda i framtiden? Hur påverkar framtidens skogsskötsel klimatet? Vad har unga för syn på framtiden? Många frågor kom upp för dialog och genomlysning vid Skogens dag 2020. Skogstekniska klustret, Länsstyrelsen i Västerbotten, SLU och Umeå universitet är arrangörer för sjätte året i rad. #skogensdag

Skogen är vår framtid

Landsbygdsminister Jennie Nilsson inledde dagen.
– Det är viktigt att skapa en konstruktiv dialog i Skogsprogrammet. Tillsammans går vi in i bioekonomin. Det regionala programmet i Västerbotten har kommit långt, även med jämställdhet. Vi ska lyckas att bli världens första fossilfria land.

Skogsprogrammet kommer under 2020 att genomföra fyra kunskapsseminarier runt om i landet med ett brett deltagande från skogens alla intressenter. Seminarierna syftar till att skapa en gemensam kunskapsbild genom fördjupning och goda exempel utifrån ett antal tematiska områden. Seminarierna är planerade att ske följande datum och orter: Umeå – 11 mars, Uppsala – 1 april, Växjö – 27 maj, Stockholm – 12 juni.

Isabelle Bergkvist, Skogforsk o Tomas Lundmark, SLU berättade om Skogsföryngring för ökad tillväxt – samverkan mellan forskning och företag.
3 önskescenarior:
1. Digitalisering öppnar för mikroståndsanpassning
2. Markberedning bara vid planteringspunkt
3. Ej hyggesvila.
Plantering i mineraljord och nya gödselmedel ger minst 4 år kortare omloppstid.

Ungdomsspaning – hur ser världen ut om 30 år? Sofia Rasmussen från Rasmussen analys gav deltagarna en inblick.
– Värderingsskillnader och olika omvärldsbilder råder mellan generationer. Det som var viktigast för ungdomarna vara att kunna gå sin egen väg, bidra till en bättre värld och vara trygg i sig själv. Balans och personlig utveckling var viktigt när det gäller arbetslivet.

Framtidshopp eller missmod – tror vi på en grön omställning? Panelsamtal med Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningen, Marit Bohlin, LRF Ungdomen, Joakim Kulin, Umeå universitet och Sofia Rasmussen, Rasmussen analys.
– Krisen ä redan här men vi väljer hur allvarlig den blir. Ungdomar triggas att engagera sig men föreslagna lösningar tas dock inte till vara. Unga känner därför att det saknas äkthet.

Ta ner himlen till jorden – workshop under ledning av Elsa Reimerson, Erland Mårald och Janina Priebe, Umeå universitet, samt Eva-Maria Nordström, Isabella Hallberg-Sramek och Annika Nordin, SLU.
– Projektet finansieras av Formas och innehåller flera workshopar. Klimatfrågan blir mer relevant i ett lokalt perspektiv. Hur blir det konstruktivt? Tänk till, tänk om, tänk nytt!

Dagen avslutades med Skogsutredningen 2019 – hållbart skogsbruk, stärkt äganderätt i skogen och biologisk mångfald med Agneta Ögren, särskild utredare.
– Äganderätten till skogen är en infekterad fråga av flera olika skäl och det finns många olika hänsyn att ta. Vi försöker lyssna in så många åsikter som möjligt. Vi tänker lösningsfokuserat utifrån en helhetsbedömning samt utifrån de direktiv vi har fått. Vi kommer dock inte att kunna tillgodose alla intressen i alla delar.

Därefter Nav för skoglig forskning och innovation då Magdalena Andersson, landshövding Västerbottens län, talade.

Mer information

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb