Karin Fällman är jägmästare och hållbarhetschef

31 oktober 2019 Hon kommer ursprungligen från Lycksele men pendlar nu mellan Stockholm och Nyköping. - Med skog i familjen och båda föräldrarna lärare tyckte jag att det var något speciellt med jägmästare - det fanns ett skimmer över det. Hon jobbade senast på Sveriges Allmänningskogars förbund och är hållbarhetschef på Skogssällskapet sedan september 2018. / SkogsSverige

Karin Fällman är jägmästare och hållbarhetschef

Karin Fällman kommer ursprungligen från Lycksele men delar nu sin tid mellan kontoren i Nyköping där hon har sina barn, och i Stockholm där hon har sin bonusfamilj.

– Jag var mest inne på att bli kemist när jag var på en introduktionsdag på SLU när jag gick i gymnasiet. Då ändrade jag mig och sökte sedan in till Jägmästarprogrammet. Första året pågick utbildningen i Garpenberg och jag fick möjlighet att läsa genetik och biologi. Jag studerade mellan 1995-2000 och hade en öppen inriktning med mycket natur, biologi, skogsskötsel och kemi. Jag trivdes jättebra, säger Karin.

Efter fem års studier doktorerade hon i ungskogsröjning ur mindre markägares perspektiv.

– Det var kanske en annan tid då. Det största problemet var hur man skulle hinna kissa när man var ute på exkursioner då toapauser ur ett kvinnligt perspektiv inte var något man tänkte på, och att huggarkläderna var för stora. Det fanns nog en del press att vara duktig som tjej, både från en själv och med omgivningens förväntningar. Men man fick vara den man var.

Efter en kort sejour på Svenska FSC fortsatte sedan Karin på Sveaskog , även där med certifieringar såsom t.ex FSC och PEFC i fokus. Därefter arbetade hon på Sveriges Allmäningsskogars förbund som stöttar Allmänningsskogar i Norrbotten-Västerbotten-Dalarna, som jämfört med Häradsallmänningarna som finns söderut vilar på en annan lagstiftning. Verksamheten består av andelsägda skogar som är knutna till skogsfastigheter och drivs av styrelser bestående av skogsägare. Det är stora sammanhängande områden med ett ägande som ofta går i arv och som funnits sedan 1800-talet med samma syfte, inriktning och mål. Det finns 25 allmänningskogar i Sverige som tillsammans innehar 800.000 hektar varav 600.000 är produktiv skog. Förbundet bildades 2018.

Under våren 2019 fick Karin höra talas om ”drömjobbet”, dvs den tjänst hon har idag som hållbarhetschef på Skogssällskapet.
– Att få jobba och grotta ner sig i frågor jag är intresserad av är en ynnest och att känna att man är en viktig kugge i ett maskineri, ett sammanhang. En viktig del i arbetet är att ta fram en hållbarhetsredovisning med olika kriterier som ska kunna användas i marknadsföringen.

Vi önskar Karin lycka till med det nya jobbet!

Mer information

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb