Drygt 10.000 besökare kom till #SkogsElmia den 5/6

6 juni 2015 Under fredagen värmde solen alla utställare och besökare på #SkogsElmia. Dessutom blev många hjärtan varma när Johan Dalslätt friade till sin sambo Therese Gunnarsson i Ponsses monter. Sydved presenterade interaktiva glasögon C Wear Interactive Glasses, som ska kunna hjälpa skogsägaren att planera gallring, avverkning, göra mätningar och markera olika objekt. Stora som små besökare provade simulatorer för skogsbruk och jakt.

Drygt 10.000 besökare kom till #SkogsElmia den 5/6

Far och son Erik och Jan-Erik Lundtrom äger företaget Penny som har utvecklat interaktiva glasögon för aktiva skogsbrukare. Sydveds mobilapp ”Min Skog” är en utveckling av skogsägarportalen som gör det möjligt att ta del av tjänster och skogsbruksplanen direkt ute i skogen. Tillsammans med appen kan man nu uppleva sin skog med C Wear Interactive Glasses. På #SkogsElmia kan man nu prova funktioner för skogsbruksplanering, gallring, avverkning, uppmätning och objektspositionering.
– Syftet är att projicera info från appen i glasögonen. Funktionen utgår från mönsterigenkänning från skogsbruksplanen och känner även igen skadedjur. De styrs av MEMS-teknik (Micro Electrical Micro Sensus) och man använder en så kallad ”black screen” liknande den ”green screen” tv använder för att projicera bilder. Du rör på huvudet och har en klicksensor som styrs av käken. Du får fram flera menyer och ser ikoner. Med tekniken kan du mäta avstånd och tala in instruktioner, säger Erik och Jan-Erik Lundström.
Systemet har tagit tio år att utveckla. Man talar om begreppet ”augmented reality” eller förstärkt verklighet som är ett koncept som går ut på att kombinera information från den fysiska omgivningen med den digitala världen. Erik och Jan-Erik hade diskussioner med Google om detta redan 2008 men har sedan dess utvecklat tekniken. Det finns många användningsområden för tekniken.

Milton Corneteg provade spikslagning tillsammans med sin far Patric

Milton Corneteg är nio år och provad på spikslagning i Vidas monter på #SkogsElmia.
– Det var roligt att spika och jag ska ta över som skogsägare när jag blir stor, säger Milton.
Familjen har skog i Småland och Milton blir då fjärde generationens skogsägare.

Johan Hakeman, lärare på Stora Segerstad Naturbrukscentrum

Johan Hakeman är lärare på Stora Segerstad Naturbrukscentum. På SkogsElmia visar han en simulator och berättar om den nya utbildningen. – Du som väljer Skogsmaskiner inom Naturbruksprogrammets inriktning Skog får en spännande utbildning till Skogsmaskinförare. Du varvar teori och praktik och har minst 15 veckor utbildning på olika arbetsplatser. Du kan också förbereda dig för fortsatta högskolestudier. Se filmen!

Johan friar till Therese på SkogsElmia

Romantiken och solen flödade bland skogsmaskinerna när Johan gick ner på knä och fick ja från sin Therese.

– Jag har funderat länge på det och nämnde det för Sandra och Jenny från Ponsse. Det kändes naturligt att göra det i montern eftersom Ponsse pysslar om mig som en familj, sa Johan Dalslätt.

Sambon svarade förstås ja!

Drygt 10.000 besökare kom till SkogsElmia den 5/6 2015

Jerker Bergdahl, st distriktschef Skogsstyrelsen och styrelsemedlem för Skogen i Skolans Region Östra Götaland Stora som små provade på att skjuta älg i simulatorn
Skogma har allt även för den mindre skogsbrukaren

Mer information

Gunilla Häggström, kommunikationsansvarig SkogsSverige
Gunilla Häggström
Kommunikationsansvarig
SkogsSverige

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb