Drygt 10.000 besökare kom till #SkogsElmia den 5/6

Written by Gunilla Häggström On the 0 Comments
Under fredagen värmde solen alla utställare och besökare på #SkogsElmia. Dessutom blev många hjärtan varma när Johan Dalslätt friade till sin sambo Therese Gunnarsson i Ponsses monter. Sydved presenterade interaktiva glasögon C Wear Interactive Glasses, som ska kunna hjälpa skogsägaren att planera gallring, avverkning, göra mätningar och markera olika objekt. Stora som små besökare provade simulatorer för skogsbruk och jakt.

Far och son Erik och Jan-Erik Lundtrom äger företaget Penny som har utvecklat interaktiva glasögon för aktiva skogsbrukare. Sydveds mobilapp "Min Skog" är en utveckling av skogsägarportalen som gör det möjligt att ta del av tjänster och skogsbruksplanen direkt ute i skogen. Tillsammans med appen kan man nu uppleva sin skog med C Wear Interactive Glasses. På #SkogsElmia kan man nu prova funktioner för skogsbruksplanering, gallring, avverkning, uppmätning och objektspositionering.
- Syftet är att projicera info från appen i glasögonen. Funktionen utgår från mönsterigenkänning från skogsbruksplanen och känner även igen skadedjur. De styrs av MEMS-teknik (Micro Electrical Micro Sensus) och man använder en så kallad "black screen" liknande den "green screen" tv använder för att projicera bilder. Du rör på huvudet och har en klicksensor som styrs av käken. Du får fram flera menyer och ser ikoner. Med tekniken kan du mäta avstånd och tala in instruktioner, säger Erik och Jan-Erik Lundström.
Systemet har tagit tio år att utveckla. Man talar om begreppet "augmented reality" eller förstärkt verklighet som är ett koncept som går ut på att kombinera information från den fysiska omgivningen med den digitala världen. Erik och Jan-Erik hade diskussioner med Google om detta redan 2008 men har sedan dess utvecklat tekniken. Det finns många användningsområden för tekniken.

Milton Corneteg provade spikslagning tillsammans med sin far Patric

Milton Corneteg är nio år och provad på spikslagning i Vidas monter på #SkogsElmia.
- Det var roligt att spika och jag ska ta över som skogsägare när jag blir stor, säger Milton.
Familjen har skog i Småland och Milton blir då fjärde generationens skogsägare.

Johan Hakeman, lärare på Stora Segerstad Naturbrukscentrum

Johan Hakeman är lärare på Stora Segerstad Naturbrukscentum. På SkogsElmia visar han en simulator och berättar om den nya utbildningen. - Du som väljer Skogsmaskiner inom Naturbruksprogrammets inriktning Skog får en spännande utbildning till Skogsmaskinförare. Du varvar teori och praktik och har minst 15 veckor utbildning på olika arbetsplatser. Du kan också förbereda dig för fortsatta högskolestudier. Se filmen!

 

Johan friar till Therese på SkogsElmia

Romantiken och solen flödade bland skogsmaskinerna när Johan gick ner på knä och fick ja från sin Therese.

- Jag har funderat länge på det och nämnde det för Sandra och Jenny från Ponsse. Det kändes naturligt att göra det i montern eftersom Ponsse pysslar om mig som en familj, sa Johan Dalslätt.

Sambon svarade förstås ja!

 

 

 

Drygt 10.000 besökare kom till SkogsElmia den 5/6 2015

 

Jerker Bergdahl, st distriktschef Skogsstyrelsen och styrelsemedlem för Skogen i Skolans Region Östra Götaland Stora som små provade på att skjuta älg i simulatorn
Skogma har allt även för den mindre skogsbrukaren

 

 

Mer information

Gunilla Häggström, kommunikationsansvarig SkogsSverige
Gunilla Häggström
Kommunikationsansvarig
SkogsSverige

Uppdaterad:
Gunilla Häggström's picture
Gunilla Häggström
Kommunikationsansvarig SkogsSverige

Nyhetsarkiv

 • SkogsSverige önskar alla läsare en solig och frisk sommar!

  Kategorier: Skog
  På SkogsSverige kan du lära dig mer om skogbranschen. På webbplatsen finns nio ämnesområden med allt från skoglig bioenergi till papper, trä och våra svenska träd. I vår frågelåda finns över 7000 besvarade frågor om skog. Nu tar vi ledigt och kommer åter den 10/8. Vi önskar er en härlig sommar och att ni tar hand om er!
 • Län för län – så förändrades virkespriserna i juni

  Kategorier: Trä och träindustrin - världens sjätte största producent
  Virkespriserna, det skogsägare får betalt när de avverkar eller gallrar sin skog, sjönk på bred front i juni visar Virkesbörsens sammanställning. Virkesbörsens unika sammanställning visar att priserna på sågtimmer sjönk i 210 av Sveriges kommuner medan massavedspriserna sjönk i 106 kommuner. I övriga kommuner var virkespriserna stabila och steg inte i någon kommun. Men olika sågverk påverkas väldigt olika av den ekonomiska nedgången i kölvattnet av Corona-krisen. Exempelvis går de sågverk som är riktade mot den inhemska bygghandeln betydligt bättre än andra mer exportorienterade sågverk. Det gör att långt ifrån alla sågverk sänkt sina priser på virke och att skogsägare gör extra klokt i att konkurrensutsätta sitt virke för att nå dem med bäst betalningsförmåga just nu. Listan över hur virkespriserna förändrats kommun för kommun, återfinns på Virkesbörsens hemsida.
 • Lotta Möller ny föreståndare för Föreningen Skogsträdsförädling

  Kategorier: Skog
 • SkogsSverige önskar alla läsare en härlig Midsommar!

  Kategorier: Skog
  På SkogsSverige kan du lära dig mer om skogbranschen. På webbplatsen finns nio ämnesområden med allt från skoglig bioenergi till papper, trä och våra svenska träd. I vår frågelåda finns över 7000 besvarade frågor om skog. Nu tar vi ledigt och kommer åter den 22/6. Vi önskar er en glad Midsommar och att ni tar hand om er!
 • Jens Meyer, Regionsamordnare Värmland, har byggt ett uteklassrum tillsammans med lärare och elever

  Jens Meyer bygger och använder uteklassrummet

  I Värmland finns flera uteklassrum som lärare kan använda tillsammans med sina elever. - Det är fantastiskt att kunna ha lektioner utomhus och går att tillämpa för de flesta ämnena i kursplanen, säger Jens Meyer som både är lärare och Regionsamordnare för Skogen i Skolans Region Värmland.
 • Nya rekommendationer om plastinnehåll

  Kategorier: Pappersprodukter omger oss varje dag
  Kartongförpackningar med en tunn plastbarriär är en idealisk kompromiss där man använder kartongens styvhet för konstruktionen och plastens täthet för att till exempel förlänga ett livsmedels livslängd. Förpackningstypen minskar plastanvändningen och har en väsentligt lägre klimatpåverkan än en motsvarande förpackning i helplast. / Iggesund Paperboard
 • Malin Lundström är skogskandidat och projektsäljare på Organowood

  Malin Lundström drivs av sin starka känsla för trä

  Kategorier: Forskning & utbildning, Trä och träindustrin - världens sjätte största producent
  Träkvalitet och skog har alltid varit intressant för Malin Lundström. - Lusten att lära mig läsa av skogen gjorde att läste till skogskandidat på Linnéuniversitetet. Nu arbetar jag som projektsäljare på Organowood som är ett giftfritt substitut till kopparimpregnerat trä. / SkogsSverige
 • Inspirationsdag med studie- och yrkesvägledare med Region Östra Götaland

  Lärare blir elever på våra inspirationsdagar

  Region Östra Götaland arbetar främst med lärarstudenter och lärare i skolorna. – Vi har inspirationsdagar utomhus under en halv eller hel dag där vi visar Skogen i Skolans läromedel och faktablad. Lärarna får prova på att vara elever under övningar. Efteråt har vi genomgång med reflektion, säger Karin Ekströmer, skogskonsulent på Skogsstyrelsen och Regionsamordnare.
 • Jens Meyer,är Regionsamordnare i Värmland där man anordnar studiedagar för SYV

  På SYV-dagarna visar vi skogliga karriärvägar

  Jens Meyer delar sin tid som Regionsamordnare för Skogen i Skolan i Värmland med att vara högstadielärare. – Vi arrangerar studiedagar för SYV där samarbetet med styrgruppen möjliggör studiebesök och information från företagen. Skolor från Värmlands 16 kommuner bjuds in och även fristående skolor.
 • Region Örebro möter studie- och yrkesvägledare

  Vi ökar intresset för skogen som klassrum och arbetsplats

  Genom Skogen i Skolan vill Region Örebro sprida en allsidig och objektiv bild av skog och alla dess värden med hjälp av utomhuspedagogik. – Vi hoppas därigenom på ett ökat intresse för skog och även att fler får upp ögonen för skogen som arbetsplats. Ett nära samarbete pågår med Örebro Universitet där vi träffar deras studenter ute i skogen och håller i olika övningar, säger Regionsamordnare Emil Hjerpe.
 • När de svenska skogarna försvann. En artikel av Peter Lindgren.

  När de svenska skogarna försvann - myten om statens och det svenska skogsbrukets förträfflighet

  Kategorier: Skog
  Det är inte en fråga om att naturen kan återställas. Det kan den inte. Dagens aggressiva skogsbruk förstör mark, vatten, biologisk mångfald och miljö - för all framtid. De gamla skogarnas orörda dynamik går för evigt förlorad. För evigt! Det är oanständigt! Det har vi inte råd med! Politiker ta ert ansvar – stoppa skogsbrukets miljöförstöring! Läs Peter Lindgrens artikel som har publicerats i Dagens Nyheter.
 • Utomhuspedagogiska övningar i skogen. Foto: Lars Klingström

  Våra aktiviteter visar hur lärare och lärarstudenter kan göra utomhusövningar

  Daniel Thorell är regionsamordnare i Skogen i Skolans region Västra Götaland. Han är också nationell samordnare inom Skogsstyrelsen där han arbetar som Skogskonsulent. - Våra aktiviteter visar hur lärare och lärarstudenter kan göra praktiska övningar utomhus.