Klimat & Miljö

Skogen ska brukas med hänsyn till natur- och kulturmiljöer
Skogen ger samhället värdefull förnybar råvara. Samtidigt är skogen livsmiljö för växter och djur. Den stabiliserar vårt klimat, renar vår luft och medverkar i det livsviktiga vattnets kretslopp.
I det svenska skogsbruket lyftes miljöfrågorna upp tydligt med den skogspolitik som beslutades 1993. Då jämställdes det svenska skogspolitiska målet om en god skogsproduktion med målet om en god miljöhänsyn och hänsyn till kulturmiljö- och sociala värden. Sedan dess är grunden för naturhänsyn i den svenska skogsbruksmodellen att så kallad generell hänsyn till natur- och kulturmiljöer och sociala värden ska tas på all produktiv skogsmark. Till det kommer formellt skydd av skogsmark med särskilt höga natur- eller kulturvärden, till exempel i form av naturreservat eller biotopskyddsområden. Utöver det väljer många skogsägare att frivilligt undanta delar av sin skogsmark från vanlig skogsproduktion för naturvårdsändamål.
Under ämnet "Klimat & Miljö" på SkogsSverige har vi samlat information om olika aspekter av miljöarbetet i det svenska skogsbruket. Här finns kortfattade beskrivningar av vad som gäller kring, och hur skogbruket arbetar med, frågor som bevarande av skogens växt- och artrikedom (biologisk mångfald), skogens roll i arbetet för att motverka klimatförändringar, hänsyn till skogens kulturmiljöer och vattenmiljöer och certifiering av hållbart skogsbruk. För den som vill läsa mer finns i varje avsnitt länkar till några av de myndigheter, organisationer och portaler som är specialiserade på respektive område.
I Sverige har skogssektorn gemensamt tagit fram målbilder för vad som är god miljöhänsyn i skogsbruket. På Skogsstyrelsens webb kan du se filmer om dessa målbilder för olika typer miljöhänsyn.
Till Skogsstyrelsens filmer om god miljöhänsyn
Fråga SkogsSverige om klimat och miljö!
Hittar du inte den fakta du söker? Undrar du över något särskilt när det gäller skog och miljö? I SkogsSveriges Frågelåda besvarar ett hundratal experter från skogssektorn, framförallt från Lantbruksuniversitetet och Linnéuniversitetet, frågor om skog, trä och skogsindustri. Här kan du söka bland tusentals redan besvarade frågor. Hittar du inte det du söker kan du ställa din egen fråga till experterna.
Du kanske till exempel undrar varför skogen är så viktig för miljön och vad skogsnäringen gör för att minska påverkan?
Eller kanske du undrar hur man sköter skogen så att det ackumuleras mycket kol?
Undrar du kanske hur många procent av en fastighets skogsmarksareal som lagen kan kräva ska avsättas för naturvårdsändamål?
-
Skogsprojekt för att motverka klimatförändringarna hotar lokala ekosystem i Etiopien
Publicerad: Wednesday, 18 April, 2018 - 14:20Etiketter: Klimat & MiljöAtt öka mängden skog i utvecklingsländer med syfte att motverka klimatförändringarna har inte enbart positiva effekter, visar en ny studie som Stockholms universitet genomfört i södra Etiopien och som nu publiceras i den vetenskapliga tidskriften Global Change Biology. Det kan också innebära ett hot mot biodiversiteten och alpina växters överlevnad. / Stockholms universitetLäs mer -
Södra issues green corporate bond
Publicerad: Tuesday, 31 May, 2016 - 11:22Etiketter: Klimat & Miljö, Politik & Ekonomi, Skogen – vårt gröna tak och vårt gröna guldSödra is now inviting the capital market to take part and finance investments in Södra's green industry. It will take the form of green corporate bonds, issued by Södra, to finance energy and environmental investments in the Group's industry. / SödraLäs mer -
Ett regnigare Sverige bekräftas i ny rapport
Publicerad: Monday, 2 November, 2015 - 14:21Etiketter: Klimat & MiljöSMHI har tittat på hur klimatet kan förändras beroende på hur mycket växthusgaser vi släpper ut. Analyserna har gjorts länsvis och är tänka att användas vid exempelvis skogsbruksplanering.Läs mer -
Fel i Ekot om överavverkning
Publicerad: Tuesday, 30 September, 2014 - 12:15Etiketter: Klimat & Miljö, Skogen – vårt gröna tak och vårt gröna guldSkogen överavverkas enligt uppgifter som upprepas i dagens ekosändningar. Riksskogstaxeringen hävdar däremot att skogen växer så att det knakar.Läs mer