Universitetslektor vid Institutionen för ekologi; Enheten för skogsentomologi
SLU
Hej!
Vår lönn har de senaste åren tappat barken på ena sidan av stammen. Det kala området sträcker sig ända upp till grenarna. Lönnen blommar rikligt och grönskar fint varje sommar. Borde trädet fällas då stammen är så grovt angripen? Bifogar två foton.
Hej Carola!
Man behöver inte alls fälla trädet. Det är en skada som är några år gammal (åska eller någon som eldat??), men som inte påverkar trädets vitalitet - det lever och är friskt. Samtidigt gör det döda stampartiet att det bir en fin livsplats för många arter som är beroende av gamla träd - dvs för den biologiska mångfalden. Stabiliteten i stammen påverkas dock av att en del är död, dvs lite större risk att trädet blåser omkull, speciellt efter några år då det döda partiet blir mer rötat. Står trädet på ett ställe där det riskerar att falla på något värdefullt bör man därför har lite koll på det. Om man behöver göra något kan förstås fälla det. Men man kan också välja att skära ner kronan, så att den får mindre vindfång och mindre tyngd. Då klarar det härd vind bra, och man harn trädet kvar, till glädje för en själv (antar jag) och till glädje för mångfalden som gillar denna typ av träd med ”gammelträdsegenskaper”.
Med vänliga hälsningar
Mats Jonsell, skogsentomolog, SLU
1
Publicerad:
Frågelådan
Finns bidrag att söka för plantering av gran?
Fråga om allt kring natur, skog och trä. Tusentals har redan fått svar på sina frågor.
Den första rapporterade svenska julgranen är från 1741. Det dröjde till 1900-talet innan seden spred sig utanför godsen och herrgårdarna. Vanligast är rödgranar, men även kungsgran förekommer. Läs mer
Nyheter
Du är välkommen att prenumerera på vårt RSS-flöde med svenska eller engelska nyheter. SkogsSverige har fyra nyhetsbrev att välja på. Klicka på knappen för att prenumerera eller avregistrera.
Skogen betyder mycket för många människor i landet. Trädskiktet är det skikt som tydligast karaktäriserar en skog. Tall och gran är våra vanligaste trädslag, men totalt finns inte mindre än 45 olika trädarter i den svenska skogen.
Skogssektorn är en naturlig framtidsbransch som behöver kompetens inom en mängd olika typer av yrken. Här får du en översiktlig bild av gymnasie-, Yh-, och utbildningar på högskola över hela landet som inriktar sig mot jobb i skogsbranschen.
Som skogsägare behöver du kunskap om vad som gäller kring skogsägande och hur du kan sköta din skog på bästa sätt. Här hittar du ett ett antal värdefulla länkar till information och konkreta tips och råd kring hur du kan jobba med din skog.
Bildskärmar av papper, kolfiber för lättviktsmaterial eller nya typer av ”gröna kemikalier” är framtidens produkter av skogsråvara. Skogen är en del av lösningen i att minska de globala utsläppen av växthusgaser för att bromsa klimatförändringen.
Den första rapporterade svenska julgranen är från 1741. Det dröjde till 1900-talet innan seden spred sig utanför godsen och herrgårdarna. Vanligast är rödgranar, men även kungsgran förekommer. Läs mer
Tree
Publicerad:
Våra övriga verksamheter
Skogen
Föreningen Skogen är en ideell, samhällsnyttig förening som i snart 130 år har verkat för bättre skogar och ett aktivare skogsbruk. Besök Föreningen Skogen.
Skogen i Skolan
Skogen i Skolan är ett nationellt samverkansprogram mellan skolan och Sveriges skogliga intressenter. Besök Skogen i Skolan.