Svårare att ta över när Skogsindex stiger

Written by Gunilla Häggström On the 0 Comments
Skogssällskapets Skogsindex – kvoten mellan marknadspris och avkastningsvärde – har ökat något. Fastighetspriserna har planat ut på en relativt hög nivå, samtidigt som virkespriserna har stagnerat. Det gör det tufft att ta över en skogsfastighet – allt fler väljer nu att sälja släktgården. / Skogssällskapet

Nyhetsarkiv

  Annons
 • Massa- och pappersingenjörer från Indien på besök Sverige

  Kategorier: Massa- och pappersindustrin
  Den 27-30 september 2015 besökte en delegation från Indiens pappers- och massaindustri Sverige på inbjudan av PPT, Swedish Pulp & Paper Technology Group, i samarbete med Business Swedens kontor i New Delhi. Syftet var att presentera svenska teknikföretag för brukschefer och andra potentiella kunder i Indien och att ge de svenska företagen möjlighet att utveckla sina affärer på den indiska marknaden.
 • BillerudKorsnäs hållbarhet får högsta betyg av EcoVadis

  Kategorier: Massa- och pappersindustrin
  För andra året i rad får BillerudKorsnäs Guld av EcoVadis, ett system för årlig utvärdering av hållbarheten hos cirka 20 000 leverantörer till globala företag. / BillerudKorsnäs
 • Nya rutiner för skonsammare avverkning

  Kategorier: Skog
  Siljan Skog har länge arbetat aktivt med att minska risken för körskador, genom utbildning, ny teknik och hjälpmedel. Nya rön och metoder kommer fram, och Siljan Skog genomför nu tillsammans med samarbetspartners en större översyn av arbetssätt och metoder, i vad som kallas projekt Skonsam avverkning. Under hösten kommer alla virkesköpare hos Siljan Skog att tillsammans med entreprenörer gå igenom och utvärdera rutiner och metoder för fordon i samband med avverkning och gallring, och utarbeta nya arbetsrutiner.
 • Stenvalls Trä köper sågverket på Seskarö

  Kategorier: Trä och träindustrin
  Stenvalls Trä köper sågverket på Seskarö av Sveaskog. Förvärvet sker via dotterbolaget Klubbgärdet Fastighets AB och avser både sågverket och tillhörande fastigheter. – Vår avsikt med förvärvet är att använda en mindre del av utrustningen på våra övriga produktionsenheter. Vi har i dagsläget inga planer på att starta sågproduktion på Seskarö men det är en fin anläggning och vi ser givetvis att det finns goda möjligheter för framtiden, säger Anders Nordmark, VD för Stenvalls Trä AB. / Stenvalls Trä AB
 • Frida Pihl arbetade med naturskydd i Ecuador under våren 2015

  Kategorier: Forskning & utbildning
  Att utbilda sig och arbeta inom skog är något som öppnar många möjligheter. I våras gav jag mig ut på ett stort äventyr då jag åkte för att arbeta med naturskydd i Ecuador. Frida Pihl är jägmästare, skogskonsulent på Skogsstyrelsen och Regionsamordnare för Skogen i Skolans Region Mälardalen. Läs Fridas berättelse!
 • Skogen i Skolan på Skansen

  Kategorier: Forskning & utbildning
  Nationella kansliet och Region Mälardalen träffade 12 klasser från årskurs 2-3 på Skansen den 15-16 september. Klasserna fick skoglig kunskap då de räknade årsringar för att åldersbestämning och spelade trädbingo med bilder på löv från olika träd. Som avslutning fick alla lärare en kasse med Skogen i Skolans läromedel, broschyr om verksamheten samt ett informationsblad. Detta är ett led i den storstadssatsning som nu görs med Anna Malmström som projektledare. Syftet är att nå ut med skoglig kunskap till Stockholms skolor.
 • ÖSA Nostalgi

  Kategorier: Skog
  Fredagen den 2/10 - lördagen den 3/10 är det veteranträff med unika, gamla maskiner som visas upp. ÖSA Historiska föreningen arrangerar och platsen är Skogstekniska, strax söder om Alfta i Hälsingland.
 • Nytt nummer av SKOGEN ute nu

  Fokus: viltvård. I nya numret av SKOGEN berättar vi om hur Skogssällskapet storsatsar på viltfoder på sin fastighet Selesjö för att försöka minska betesskadorna. Och hur det dessutom ger flera positiva bieffekter.
 • Energismart metod att producera nanocellulosa

  Kategorier: Forskning & utbildning
  Marcus Wallenbergpriset 2015 tilldelas en forskargrupp från Japan och Frankrike för deras vidareutveckling av en energieffektiv metod att tillverka nanofibrillär cellulosa. Stabilisatorer i kemikalier, mat och kosmetika, råmaterial till textilfibrer eller kompositer eller material till förband är några exempel på tänkbara användningsområden.
 • ”Carton of the year”: Naturlig skönhet får taktil inramning

  Kategorier: Massa- och pappersindustrin
  Förpackningen för ambuja, den naturliga hudvårdsserien från Legart Forschungsatelier, blev den stora vinnaren när den europeiska kartongbranschen röstade fram ”Carton of the Year”. Den vinnande förpackningen är gjord på Invercote G 200 g/m2 från Iggesund Paperboard och har en spännande öppning och förslutning som verkligen utnyttjar Invercotes strukturella egenskaper. / INS
 • Föreningen Skogens Höstexkursion 2015, #hex15

  Klimatanpassade fakta och diskussioner på #hex15

  Kategorier: Klimat & Miljö, Skog
  Under två dagar samlades 130 personer på Föreningen Skogens Höstexkursion, #hex15, kring Sala i Västmanland. Temat var skogsbruk i ett förändrat klimat.
 • ”Innovation starts with Intelligence”

  Kategorier: Forskning & utbildning
  Det världsledande forskningsinstitutet Innventia arbetar med innovation i en bransch som står under ett starkt förändringstryck från omvärlden; skogsindustrin.Välkommen att ta del av erfarenheter av att bygga upp en löpande process för Strategic Intelligence och hur det kan bidra till en snabbare och mer underbyggd analys- och beslutsprocess för innovationer. Välkommen på fredag 16 oktober, 2015, Wide Narrow på Ingmar Bergmans Gata 4, Stockholm. Anmäl dig hos: inbjudan@widenarrow.se. / Wide Narrow