Ryska trävaruexporten på rekordnivå

4 februari 2016 Med en snabbt fallande kurs på rubeln och vikande inhemsk förbrukning, stiger nu den ryska exporten av trävaror till nya rekordnivåer. Exporten under november ifjol ökade med 17 % jämfört med samma månad 2014. Under januari - november ökade leveranserna med 6 % jämfört med 2014. Detta betyder ökad konkurrens för bl.a. svenska, finska och kanadensiska sågverk på vissa marknader säger Jenny Wessung, VD på analysföretaget Woodstat. Egypten är numera de svenska sågverkens största marknad för furuvaror och volymen är nu nästan dubbelt så stor som den på Storbritannien. Går vi tillbaka 10 år i tiden var volymerna till Storbritannien flera gånger större än den till Egypten. Som framgår av diagrammet har vi en ständig kamp om marknadsandelar mellan svenska och ryska sågverk på Egypten. Brist på västvaluta är en annan faktor som påverkar marknaden i dagsläget. / Woodstat

Även på andra marknader ökar nu de ryska sågverken leveranserna som t.ex. Kina, Sydkorea och Iran samtidigt som minskningar sker till bl.a. tidigare rådsrepubliker. Vi har anledning att följa de ryska volymerna framöver, avslutar Jenny Wessung.

För mer information
Jenny Wessung, VD
Woodstat AB
+46 (0)70 660 40 46
jenny.wessung@woodstat.se
http://www.woodstat.se

Om Woodstat
Woodstat har sedan 2007 försett sågverk, skogsägare, banker m.fl. världen över med statistik och analyser om trävarumarknaden. Woodstat’s Marknadsnytt är ett nyhetsbrev i ca 400 nummer per år. Nyhetsbreven är korta och koncisa och innehåller den senaste marknadsinformationen för trävaruindustrin. Woodstat’s diagramdatabas finns tillgänglig på www.woodstat.se, där finns hundratals intressanta diagram för dig som jobbar med skog eller trä.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb