Ny utbildning till skogsvårdsentreprenör!

14 november 2016 Utbildningen ger dig den kompetens som behövs för att starta, driva och utveckla ett eget skogsvårdsföretag vad det gäller ekonomi och drift. Utbildningen passar även om du siktar på att jobba i en arbetsledande roll inom skogsvården. Ansök senast 15/11!/ Älvdalens Utbildningscentrum AB

Ny utbildning till skogsvårdsentreprenör!

YH – Skogsvårdsentreprenör
Yrkeshögskoleutbildningen Skogsvårdsentreprenör är utbildningen för dig som vill jobba som skogsvårdsentreprenör eller arbetsledare inom skogsvård. Utbildningen innehåller kurserna företagsekonomi, företagsledning, natur- och miljökunskap, skogsskötsel och småskalig transportteknik. Utbildningen ger dig den kompetens som behövs för att starta, driva och utveckla ett eget skogsvårdsföretag vad det gäller ekonomi och drift. Utbildningen passar även om du siktar på att jobba i en arbetsledande roll inom skogsvården. Under utbildningens gång ges möjlighet att erhålla de certifikat som erfordras för att utföra jobb åt certifierade företag, bland dessa kan nämnas Gröna körkortet i Natur- och kulturmiljövård, Motorsågskörkort, Röjsågskörkort och HLR-utbildning.

Utbildningen

  • Efter utbildningen
    Efter utbildningen kan du jobba som skogsvårdsentreprenör, arbetsledare inom skogsvård eller med annat företagande inom skogsbruk.
     
  • Kurser
    • Företagsekonomi, 35 YH-poäng
      Kursens mål att ge kunskaper att starta företag inom skogsvårdsbranschen. Vidare ska kursen ge kunskap att praktiskt kunna arbeta med alla företagsekonomiska uppgifter i ett mindre företag såsom att upprätta affärsplan och budget, sköta den fortlöpande redovisningen och uppföljningen samt upprätta marknadsföringsplaner.
       
    • Företagsledning, 25 YH-poäng
      Kursen ska ge kunskaper i att starta, driva och avveckla mindre skogsvårdsföretag. Vidare ska kursen ge kunskap om hur man driver ett företag med avseende på ledarskap, personalhantering och företagsutveckling. Även kommunikation och information är viktiga delar i den här kursen. Kursen ska också ge en god förståelse för de lagar och avtal som berör verksamheten/företaget. Att planera och genomföra projekt är också en central del av kursen.
       
    • Natur och miljökunskap, 10 YH-poäng
      Kursen ska ge aktuell kunskap om samt förståelse för den hänsyn till natur- och kulturvärden som ska tas vid skogsarbete. Vidare ska kursen också ge kunskap om olika certifieringssystem samt hur man går till väga för att certifiera ett mindre skogsvårdsföretag. Branschens certifieringskrav.
       
    • Skogsskötsel, 20 YH-poäng
      Kursen ska ge fördjupade kunskaper att med hjälp av modern teknisk utrustning yrkesmässigt kunna planlägga, genomföra, följa upp och leda olika skogsvårdsåtgärder. Kursen ska också ge förståelse och kunskap för att analysera åtgärderna i förhållande till krav i olika lagstiftningar, ståndorters varierande förutsättningar samt ekonomiska realiteter.
       
    • Småskalig transportteknik, 10 YH-poäng
      Kursen ska ge kunskap om olika småskaliga transportmaskiner som används inom skogsvårdsarbete samt framförande av sådana maskiner på ett säkert och ergonomiskt riktigt sätt. Kursen ska också ge förståelse för hur maskiner och verktyg som används i skogsvårdsarbete är konstruerade. Kursen ska ge kunskap om hur man underhåller och reparerar dessa maskiner och verktyg.

Kurstider
Kursstart januari 2017, kursslut juni 2017.

Studiemedel/CSN
Utbildningen är studiemedelsberättigad. Studiemedel ansöker du hos CSN, www.csn.se.

Ansökan och antagning
Sista ansökningsdag är 15 november 2016. Se hemsidan www.alvdalen.com för information om vart du ska skicka ansökan.

Krav för att antas till yrkeshögskoleutbildning:

  1. Avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning.
  2. Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1.
  3. Är bosatt i Danmark, Finland, Island, eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning
  4. Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen. Krav på särskilda förkunskaper för Skogsvårdsentreprenör:

Utbildningen bygger på Naturbruksprogrammet med inriktning skog, kommunal vuxenutbildning skog eller motsvarande. Motsvarande kan vara Naturbruksprogrammet med inriktning lantbruk med följande kurser från gymnasieskolans nationella program med lägst betyget E:
• MOTMOT01 Motor- och röjmotorsåg 1
• SKGSKO01 Skogsskötsel 1

Krav på yrkeserfarenhet
Vidare krävs minst 12 månaders dokumenterad relevant yrkeserfarenhet motsvarande heltidsanställning.
Saknar du ovanstående särskilda förkunskaper? De som saknar ovanstående behöver visa kunskaper och färdigheter som motsvarar minst betyget E i följande kurser från gymnasieskolans nationella program:
• MOTMOT01 Motor- och röjmotorsåg 1
• SKGSKO01 Skogsskötsel 1

Krav på yrkeserfarenhet
Vidare krävs minst 24 månaders dokumenterad relevant yrkeserfarenhet motsvarande heltidsanställning.
Mer information om behörighet, urval och antagning finns på yrkeshogskolan.se

Preparandkurser
Saknar du någon av kurserna för ovan angivna särskilda förkunskaper för att uppnå särskild behörighet? Älvdalens Utbildningscentrum erbjuder preparandkurser i form av gymnasiala kurser inom vuxenutbildningen alternativt uppdragsutbildningar. Kontakta utbildningsledare Bo Svan för mer information.

Mer information
För mer information om utbildningen, utbildningens upplägg och innehåll, kontakta utbildningsledaren Bo Svan, bo.svan@alvdalen.com, 0251-59 70 40, 076-77 43 228.
För mer information gällande behörighet och urval, kontakta studie- och yrkesvägledare Gun-Britt Emanuelsson, syv@alvdalen.com, 0251-59 70 14.
Information om utbildningen finns även på vår hemsida, www.alvdalen.com

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Lena fick Artdatabankens pris
SkogsJobb