Frida Pihl arbetade med naturskydd i Ecuador under våren 2015

1 oktober 2015 Att utbilda sig och arbeta inom skog är något som öppnar många möjligheter. I våras gav jag mig ut på ett stort äventyr då jag åkte för att arbeta med naturskydd i Ecuador. Frida Pihl är jägmästare, skogskonsulent på Skogsstyrelsen och Regionsamordnare för Skogen i Skolans Region Mälardalen. Läs Fridas berättelse!

Frida Pihl arbetade med naturskydd i Ecuador under våren 2015

Jag heter Frida och är Jägmästare. I våras tog jag tjänstledigt från mitt arbete på Skogsstyrelsen och åkte som praktikant för Jordens vänner till Sydamerika.

Ecuador är ett litet men spännande land som innehåller väldigt många naturtyper. Det är runt 50 mil rakt över på sitt bredaste ställe. På ena sidan ligger stilla havet, på andra sidan Amazonas. Mitt emellan löper bergskedjan Anderna, med toppar på mer än 6000 meter över havet! Det finns nästan trettio vulkaner i Ecuador.

Huvudstaden Quito ligger i Anderna på 2800 meters höjd. Det är 700 meter högre än Kebnekaise!

Det varierade landskapet ger upphov till en av världens högsta biodiversiteter.

Jordens vänner stödjer den ecuadorianska organisationen Altropico som arbetar med miljöfrågor och samhällsutveckling i norra Ecuador och det var hos dem jag arbetade.

Mina fyra månader tillbringade jag omväxlande i Quito och i området Carchi på gränsen mot Colombia.

Naturtypen här är en form av regnskog som kallas för molnskog. Molnskogen skiljer sig från den vanliga regnskogen då den ligger i bergen bland molnen. Eftersom det är högre beläget är det svalare och växtligheten är lite annorlunda.

Men området är på intet sätt folktomt! Många stigar leder genom skogen till små gårdar där familjer odlar majs, kaffe, bananer eller annan frukt som mora, andiska björnbär eller någon av alla dessa frukter som aldrig nått Europa.

Jordens vänner och Altropico försöker bland annat hjälpa dom här små lantbrukarna att ta sig igenom en byråkratisk process så att de kan få bidrag från staten för att bevara sin skog.  En av mina uppgifter var att hjälpa till att mäta ut gränserna på de områden som ska skyddas. Vi gick rakt ut i regnskogen i timmar med machete och GPS.

En annan äventyrlig uppgift jag hade var att göra en karta. Varje år deltar Altropico i en stor fågelräkning som görs på över hundra ställen i Nord- och Sydamerika och jag gjorde en karta över de leder som användes. Att göra mätningarna för den kartan var bland det mest spännande jag har gjort. Vi vandrade och övernattade i små byar, red uppför bergen och vandrade vilse i skogen.

Min utbildning och mina erfarenheter gjorde det möjligt för mig att få göra den här resan och få se och uppleva saker som jag aldrig annars varit med om. Med kunskap om skog kan du arbeta över hela jorden!

/ Frida Pihl

Mer information

Gunilla Häggström, kommunikationsansvarig SkogsSverige
Gunilla Häggström
Kommunikationsansvarig
SkogsSverige

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb