Finns viljan att prioritera ett nytt strategiskt innovationsområde?

Written by Gunilla Häggström On the 0 Comments
Skogsindustrin och textil- och modebranschen utmanas av en allt hårdare konkurrens. Marknaden för tidnings- och tryckpapper är vikande, textilindustrins råvaruförsörjning sviktar och produkter från låglöneländerna baseras på miljöbelastande produktion. De bägge branscherna har därför genomfört ett unikt samverkansprojekt, Made in Sweden – Future Textiles and Paper, under ledning av Mittuniversitetet. / Dagbladet

Nyhetsarkiv

 • Adopt a Tree: Nysatsning från Iggesund

  Kategorier: Massa- och pappersindustrin
  ”Skogarna är vår planets lungor och en förutsättning för människans långsiktiga överlevnad. Våra välskötta skogar förvandlar koldioxid till livgivande syre och fungerar som naturens egen kolsänka”, säger Annica Bresky, VD för Iggesund Paperboard, när hon engagerat berättar om företagets satsning Adopt a tree. / Iggesund Paperboard
 • Börje Börjesson, prefekt, Skogsmästarskolan

  Börje Börjesson: fler skogliga studenter ger ett bättre Sverige

  Kategorier: Forskning & utbildning
  Börje Börjesson är nyutnämnd prefekt för Skogsmästarskolan. - Vi behöver bredda och förstärka rekryteringen till våra skogliga utbildningar. Studenterna får en oslagbar kombination av god akademisk utbildning kombinerad med en stark och tydlig yrkesprofil.
 • Flytta ut klassrummet till jord- och skogsbruket den 9-10/9 på Berga naturbruksgymnasium!

  Vilka är de vanligaste sädesslagen? Hur skiljer man gran från tall? Hur ser ett rävskinn ut? Var kommer hamburgare ifrån? Vad är biologisk mångfald? Varför behövs kor? Vad är kretslopp? Välkomna till Jorden och Skogen i stan på Berga Naturbruksgymnasium den 9-10 september. Här får eleverna veta mer om var maten kommer från, om skogen, om lantbruket och hur energi framställs. Anmäl dig senast den 31/8. Vi kommunicerar om Jorden och skogen i stan i Skogen i Skolans kanaler med #JOSIS15.
 • Anna Malmström, projektledare för Skogen i Skolans storstadssatsning

  Anna Malmström satsar på Skogen i Skolan i storstaden

  Kategorier: Forskning & utbildning
  Anna Malmström har varit skogsforskare på SLU och är utbildad biolog på Uppsala universitet. Hon är uppväxt i Linköping och bor nu i Knivsta med sin familj. Anna har också varit lärarvikarie i grundskolan, arbetat med "teambuilding" och varit studieledare för naturgrupper. Sedan den 16/4 2015 är Anna anställd på Föreningen Skogen där hon arbetar med Skogen i Skolans projekt Storstadssatsning. - Jag har sedan länge spanat in Skogen i Skolan och känner starkt för att få ut elever i skogen och höja kunskapen om och intresset för skog, säger Anna Malmström. Du som är lärare eller skolledare i Stockholms län - kontakta gärna Anna Malmström för att få veta mer om våra läromedel, övningar och skolskogar!
 • Stora Enso Fors Bruk investerar 5 miljoner kronor i säkerhetsförbättringar

  Kategorier: Massa- och pappersindustrin
  Det görs ständigt förbättringar på Fors Bruk för att ytterligare öka säkerheten. Nyligen har det investerats 5 miljoner kronor i ny utrustning i höglagret och utlastningen. ”Dessa investeringar är en viktig del i brukets utvecklingsplan och innebär att Fors Bruk blir en ännu säkrare arbetsplats”, säger Ronny Sjöberg, chef Anläggning & Investeringar, Fors Bruk. / Stora Enso
 • Världsnyhet från Tamtron AB

  Kategorier: Trä och träindustrin
  Nu börjar Tamtron AB sälja sin nya trådlösa våglänk för timmerkransvågar, Tamtron Timber Trådlös. Företaget kommer att ta upp beställningar på ett begränsat antal system på Mittiamässan. Den nya trådlösa våglänken är utvecklad i samarbete med Indexator som är en av de tongivande tillverkarna av länkar till timmerkransvågar. Tack vare att företagen lyssnat på vad kunderna ville ha, så har man lyckat ta fram en produkt som möter de nya krav som finns på högre tillförlitlighet, robusthet och en extremt lång batteritid.
 • SkogsSverige återkommer i augusti

  SkogsSverige önskar alla läsare en riktigt härlig Midsommar och även att den övriga ledigheten i sommar ska bli avkopplande. SkogsSverige återkommer med nyheter den 10/8.
 • Tina Sjöström, ansvarig för Lika villkor på SkogsSverige och Emma Möller från Vkna

  Nylansering av Lika villkor på SkogsSveirge

  Kategorier: Forskning & utbildning, Lika villkor, Skog
  Under ämnet Lika villkor på SkogsSveriges webbplats finns kunskap om jämställdhet inom skogssektorn. - Min kollega Emma Möller på Vkna, ett konsultföretag med fokus på jämställdhet, har tillsammans med mig arbetat fram de nya sidorna som hjälper dig igång med jämställdhetsarbetet på din arbetsplats, säger Tina Sjöström, innehållsansvarig för Lika villkor på SkogsSverige och handläggare för Lika villkor på skogsfakulteten hos SLU i Umeå. Har du frågor om jämställdhet, kontakta gärna Tina på: tina.sjostrom@slu.se
 • Vinnaren i Skogen i Skolans skrivtävling är utsedd!

  Martin Widlund, Fredsborgskolan, klass Beta, är första pristagare av Skogen i Skolans skrivtävling 2014-2015. Martin Widlund får 5000:- att dela med sina klasskamrater.
 • Svenska folket till forskare: Prata med oss!

  Kategorier: Forskning & utbildning
  De flesta svenskar har ett högt förtroende för forskare. Det råder även stor enighet om att satsningar på forskning leder till ett bättre samhälle för alla. Det visar en ny rapport från Vetenskap & Allmänhet och SOM-institutet. / Vetenskap & Allmänhet
 • Skidskyttekungen Björn Ferry i Aspens monter på #Skogsnolia

  Många testade sin lungkapacitet mot Björn Ferry i Aspens monter på #Skogsnolia

  Kategorier: Skog
  Björn Ferry titulerar sig numera skogsbrukare, affärsman, författare, styrelsearbetare och expertkommentator. OS-guld Vancouver 2010, VM-silver masstart Ruhpolding 2012, sju segrar i världscupen, tjugotvå pallplatser och Sveriges mest framgångsrika manliga skidskytt genom tiderna. Han samarbetar med Aspen alkylatbensin och i deras monter på #Skogsnolia var det många som testade sin lungkapacitet mot Björn Ferry. Priser till de bästa var böckerna Ferry food och Ferry tales.
 • Marcus Eliasson kör trial hos Komatsu på #Skogsnolia

  Marcus Eliasson körde trial-uppvisning i Komatsus monter på #Skogsnolia

  Kategorier: Skog
  Marcus Eliasson är 20 år och kommer från Uddevalla. Han blev svensk ungdomsmästare 2010 och kom tvåa i X-Trial SM i år. Han körde en imponerande uppvisning över stock och sten bland Komatsus maskiner i montern på #Skogsnolia. Vi träffade också familjen Björner där mamma Linda är sjuksköterska, pappa Niklas jobbar som konstruktör på Komatsu och sonen Axel som helst vill sitta i förarhytten.