Vad blir ditt skogliga val till hösten?

18 april 2016 Om man ska söka sig till sin drömutbildning i höst var det sista dagen i fredags, men jag vet från egen erfarenhet att den slutgiltiga ansökan ofta ändras fram till midnatt sista ansökningsdagen. För fyra år sedan slängde även jag in en ansökan med skogligt basår längst upp i prioriteringen. Carl Danielsson, är student på Skogsmästarskolan och också en av SkogsSveriges ambassadörer för våra sociala medier. Läs mer om Carl!

Vad blir ditt skogliga val till hösten?

När jag tänker tillbaka på tiden för ansökan kommer jag inte ens ihåg om jag visste vad det basåret innebar. Ett mejl plingade till i inkorgen mitt i sommaren och jag inställde mig för upprop i mitten av augusti för att direkt med mina nya klasskamrater bli utrustade med röjsågar i sommarvärme. Från det grundläggande praktiska inom skogen till teori och framtidsvisioner har jag nu snart nått skogsmästarprogrammets slut och har redan börjat på mitt första jobb som vikarierande försörjningsledare för bioenergi på Stora Enso. När jag stod där i ungskogen med min röjsåg var mina framtidsval lika oklara som vilken stam jag skulle välja att ta ner och vilken jag skulle spara, därför följer nu en kort förklaring som jag kanske velat ha när jag en gång började studera.

Skogsmästarprogrammet som är en treårig utbildning efter det skogliga basåret är tillsammans med jägmästarprogrammet de högre akademiska utbildningarna inom skog vi har i Sverige. Jag ska inte gå in på skillnaden mellan programmen nu utan istället inrikta mig mot den mångsidighet skogsmästarprogrammet kan ge, för det är en utbildning med flera vägar.

De två första åren på programmet är kurserna fastställda och desamma för alla studenter. Vi läser om vilka värden skogen kan ge oss i form av olika produkter för uppvärmning, hållbart byggnadsmaterial och bränsle men även i form av naturvärde för rekreation och människans välmående. Att jobba med en framtidsprodukt känns intressant och viktigt och det var mitt naturintresse tillsammans med min nyfikenhet, för en för mig ganska okänd bransch, som fick mig att söka denna utbildning från första början.

Det tredje och sista året på vår utbildning blir till skillnad från de första åren mycket friare i val av kurser. Av de 60 högskolepoängen kan 15 hp väljas helt fritt och för övriga 45 hp finns ett flertal kurser på olika SLU-orter att välja mellan. Om man känner sig färdig med Skinnskatteberg som studieort kan man söka sig till Umeå, Alnarp, Ultuna eller varför inte söka sig utomlands. SLU har god kontakt med skolor i hela världen och är väldigt hjälpsamma frågor och ansökan om internationella studier.

Vill man sitt sista år läsa mer mot industri och produktion har Umeå kurser inom planering av skogsråvaran och dess områden, Alnarp i Skåne erbjuder kurser inom skogsbruk i Sveriges södra delar men även hur skogen används internationellt och miljöskydd. Det går även fritt att blanda kurser från alla dessa orter om man är beredd att röra lite på sig under studierna.

Jag valde att läsa mina kurser i Ultuna utanför Uppsala. SLU har ett mäklarspår just för skogsmästare (och ibland någon jägmästare) där man efter slutförd examen både har en skogsmästarexamen (Degree of BSc in Forest Management) och även en mäklarlicens med en unik inriktning mot skog- och lantbruksfastigheter. Kurserna som jag läst är fastighetsrätt, beskattningsrätt, byggnadsteknik och fastighetsvärdering och för att möta fastighetsinspektionens krav erbjuder SLU en kurs på distans inom fastighetsförmedling för att sen kunna titulera sig som ”gårdsmäklare”.

Skogen låter ibland väldigt specifik men när jag nu snart gått klart min utbildning har jag gått in mot en enormt stor bransch med nästan lika många val som det står träd i skogen.

Faktaruta

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb